ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane krokiety z jajkami

Ziemniaczane krokiety z jajkami

nazwa

Wykonanie

Fajna odmiana krokietów. Pierwszy raz robiłam i jadłam. Bardzo smaczne. Nie są super szybkie do zrobienia choć długo tez nie schodzi ( nie liczac czasu gotowania ziemniaków ) ale naprawdę warto. Pod chrupiącą skórką ziemnaczaną kryje się nadzienie jajeczno- szczypiorkowe, świetne połączenie. Chociaż raz trzeba je zrobić :) Polecam :) Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do " Pani domu ".
Składniki :
75 dag ziemniaków
jajko
łyżka masła
sól ( szczypta )
2 łyżki mąki
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Składniki nadzienia :
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku lub koperku ( użyłam cały pęczek koperku )
2 łyżki gęstej śmietany ( użyłam majonezu )
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i przestygnięte przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, sól, i masło. Wyrabiamy jednolite ciasto ( ja użyłam większej ilości ziemniaków i co za tym idzie dałam węcej mąki żeby ciasto miało odpowiednią konsystencje ). Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na stolnicy, następnie kroimy w prostokąty ( wielkość zależy od nas ).
Farsz : Jajka tniemy w drobną kostkę, zieleninę drobno siekamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko dobrze doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Na kawałek cista nałożyć porcję farszu, zrolować i skleić brzegi. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto. Podajemy z surówkami lub same.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/02/Ziemniaczane-krokiety-z-jajkami.html