Wykonanie
Tym razem śniadanie z
serii tych na które trochę dłużej trzeba poczekać. Ale wcale nie znaczy to że spędzicie cały poranek w kuchni. Zapiekane
jajka są dość czasochłonne ale nie wymagają wielkiego wysiłku. Jeśli
jajka ugotujecie wcześniej to już tylko chwila dzieli Was do naprawdę pysznego i sycącego śniadania. To danie z pewnością wpiszę się także idealnie w wielkanocne menu. W końcu święta za pasem:)

Składniki:6
jajek ugotowanych na twardo przekrojonych na pół2 surowe
jajkaszynka (użyłam szwarcwaldzkiej ale może być dowolna)pół szklanki
śmietany 18 %szklanka
żółtego sera2 kromki
chleba tostowegosólpieprzcurryolej do smażenia
masłoWykonanie:
Chleb tostowy pokrój w paski i podsmaż aż stanie się chrupiący. Formę do zapiekania posmaruj odrobiną
masła i wyłóż
szynką. Może lekko wystawać na bokach. Na niej wykładaj połówki
jajek żółtkiem do dołu. W misce wymieszaj surowe
jajka,
śmietanę i
ser. Użyłam
cheddara ale może być dowolny
ser. Przypraw
solą,
pieprzem i szczyptą
curry. Masę wylej na
jajka i posyp grzankami. Zapiekaj przez 25-30 min. w temp. 190 stopni do momentu aż masa się zetnie i lekko przyrumieni.Smacznego!