Wykonanie
Jak to zazwyczaj bywa przed daniem głównym powinna być przystawka. U nas w Polsce jeszcze tego tak za bardzo nie widać, ale w innych krajach jest to bardzo powszechne.Zawsze jak jadłem obiad z francuzami to pierwsze co podawali to była przystawka. Ostatnią moją przystawką jaką miałem przyjemność zjeść była
tarta z
szynką,
cebulą i
serem. Robiłem w swoim życiu już wiele różnych tart, ale ta jest najprostsza. Jeszcze jak się kupi gotowe ciasto to wystarczy 40 minut i ma się gotowe danie.Także jeśli posiadacie wymienione poniżej składniki to zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu.Składniki na ciasto:- 250 g
mąki- 125 g
masła-
jajko- szczypta
soliSkładniki na farsz:- 3
jajka- 2 żółte
cebule- 2 łyżki
oleju roślinnego- 400 g 18% gęstej
śmietany- kilka plasterków
szynki- tarty
ser żółty- łyżeczka
oregano i
bazylii- szczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:Na stolnicę wsypujemy szklankę
mąki oraz dodajemy
masło. Za pomocą noża siekamy
masło na małe kawałki, łącząc je z
mąką. Następnie dodajemy
jajko, szczyptę
soli i łącząc wszystkie składniki wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy na foremkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni i wyciągamy.
Cebulę i
szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni.Do miski wlewamy
śmietanę, dodajemy
jajka,
bazylię,
oregano i mieszamy ze sobą trzepaczką.Na ciasto wykładamy podsmażoną
cebulę i
szynkę, a następnie wylewamy przygotowany wcześniej sos z
jajek i
śmietany. Całość posypujemy tartym
żółtym serem.Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
