ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowy

Dżem morelowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Dżem morelowy
Autor szarotka_szarotka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Dżem morelowy - składniki:
4 kg moreli
2 kg cukru
2 pomarańcze
kieliszek koniaku
1/2 szklanki białego wina
Dżem morelowy - sposób przygotowania: Sparzone pomarańcze obieramy ze skórki, którą razem z winem i odrobiną soku pomarańczowego, gotujemy pod przykryciem 30 min. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Morele wyjemy, usuwamy pestki, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, aż morele puszczą sok. Odkrywamy, dodajemy cukier, smażymy mieszając przez ok. 30 min. na małym ogniu, dodajemy zmiksowaną skórkę z pomarańczy i smażymy jeszcze 15-20 min. Wlewamy koniak, dokładnie mieszając.
Aby dżem wyglądał ładnie można kilka moreli pokrojonych w plasterki lub kostkę dodać w ostatnim etapie smażenia. Dżem pasteryzujemy 15 min. w 80°C.
Przyjemności!
łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę
gorzkiej czekolady 7 jaj 12 dag masła 12 dag cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół laski wanilii 2/3 szklanki dżemu morelowego szczypta soli. Polewa: 2/3 szklanki dżemu morelowego 20 dag czekolady deserowej 3 łyżki śmietanki 30-proc. łyżka masła łyżka cukru Pokruszoną czekoladę i
czekolady (70-proc.) 24 dag masła o temperaturze pokojowej 6 białek 16 dag cukru odrobina cukru waniliowego 5 żółtek 24 dag mąki dżem morelowy do przełożenia polewa czekoladowa do dekoracjiMiękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej
Morele w kilku odsłonach
Łatwe do zrobienia ciasteczka z ciasta francuskiego, które warto mieć zawsze pod ręką. Posypane chrupiącymi migdałami, które świetnie współgrają z delikatną konsystencją moreli. Ciasteczka francuskie z morelami i migdałami 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g dżemu morelowego 8 moreli 20 g
Pomysł na ryż - wyniki konkursu!
Polewa: 200 g dżemu morelowego 1/2 szklanki cukru 100 ml śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej piwo. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej
wina 1 listek laurowy sok z 1 cytryny 3 łyżeczki dżemu morelowego 1 słoik (300 ml) majonezu 1/2 szklanki śmietany tortowej Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek
Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami
cynamonu farsz: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia
Kasza manna niebanalnie - 6 przepisów
sezonowe dżem morelowy lub opakowanie galaretki morelowej Kaszę wymieszaj z mlekiem, 2 łyżkami cukru i rozciętą laską wanilii. Powoli podgrzewaj i gotuj 10-15 minut na niedużym ogniu, mieszając. Zdejmij z gazu i ostudź, mieszaj czasami, pilnując, by na wierzchu nie utworzyła się skórka. Usuń laskę wanilii
Więcej o Dżem morelowy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19347851/dzem morelowy/p