Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Dżem morelowyAutor szarotka_szarotka

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Dżem morelowy - składniki:4 kg
moreli2 kg
cukru2
pomarańczekieliszek
koniaku1/2 szklanki
białego winaDżem morelowy - sposób przygotowania: Sparzone
pomarańcze obieramy ze skórki, którą razem z
winem i odrobiną
soku pomarańczowego, gotujemy pod przykryciem 30 min. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Morele wyjemy, usuwamy pestki, dodajemy sok z
pomarańczy i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut, aż
morele puszczą sok. Odkrywamy, dodajemy
cukier, smażymy mieszając przez ok. 30 min. na małym ogniu, dodajemy zmiksowaną skórkę z
pomarańczy i smażymy jeszcze 15-20 min. Wlewamy
koniak, dokładnie mieszając.Aby
dżem wyglądał ładnie można kilka
moreli pokrojonych w plasterki lub kostkę dodać w ostatnim etapie smażenia.
Dżem pasteryzujemy 15 min. w 80°C.Przyjemności!łyżeczki
cynamonu 1/4 szklanki
dżemu morelowego bita śmietana lub
lody Miękkie
masło,
cynamon i
cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj
jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę
gorzkiej czekolady 7 jaj 12 dag
masła 12 dag
cukru 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia pół
laski wanilii 2/3 szklanki
dżemu morelowego szczypta
soli. Polewa: 2/3 szklanki
dżemu morelowego 20 dag
czekolady deserowej 3 łyżki
śmietanki 30-proc. łyżka
masła łyżka
cukru Pokruszoną
czekoladę i
czekolady (70-proc.) 24 dag
masła o temperaturze pokojowej 6
białek 16 dag
cukru odrobina
cukru waniliowego 5
żółtek 24 dag
mąki dżem morelowy do przełożenia
polewa czekoladowa do dekoracjiMiękkie
masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa.
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli
wodnejMorele w kilku odsłonach

Łatwe do zrobienia
ciasteczka z
ciasta francuskiego, które warto
mieć zawsze pod ręką. Posypane chrupiącymi
migdałami, które świetnie współgrają z delikatną konsystencją
moreli.
Ciasteczka francuskie z
morelami i
migdałami 1 opakowanie
ciasta francuskiego 100 g
dżemu morelowego 8
moreli 20 gPomysł na
ryż -
wyniki konkursu!

Polewa: 200 g
dżemu morelowego 1/2 szklanki
cukru 100 ml
śmietanki 30% Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami
cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj
żółtka i wlej
piwo. Delikatnie wsyp
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej
wina 1
listek laurowy sok z 1
cytryny 3 łyżeczki
dżemu morelowego 1 słoik (300 ml)
majonezu 1/2 szklanki
śmietany tortowej
Kurczaka umyj i osusz, do środka
tuszki włóż pół
cytryny. Ułóż w garnku z warzywami,
ziołami i
pieprzem. Zalej taką ilością
wody, aby sięgała do 2/3
kurczaka,
posól. GarnekNie tylko szarlotka - czas na ciasta z
jabłkami
cynamonu farsz: 4
jabłka 1 łyżka
cukru 1/4 łyżeczki
cynamonu 1/4 szklanki
dżemu morelowego bita śmietana lub
lody Miękkie
masło,
cynamon i
cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj
jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczeniaKasza manna niebanalnie - 6 przepisów

sezonowe
dżem morelowy lub opakowanie
galaretki morelowej
Kaszę wymieszaj z
mlekiem, 2 łyżkami
cukru i rozciętą
laską wanilii. Powoli podgrzewaj i gotuj 10-15 minut na niedużym ogniu, mieszając. Zdejmij z gazu i ostudź, mieszaj czasami, pilnując, by na wierzchu nie utworzyła się skórka. Usuń
laskę waniliiWięcej o
Dżem morelowy