Wykonanie
Dziś proponuję
marmoladę morelową. Jest pyszna i wspaniale nadaje się do
pieczywa i do ciast. Co prawda to wyrób zeszłoroczny, ale może w tym roku jeszcze ktoś skorzysta z tego przepisu.Składniki na 15 małych słoiczków2 kg
moreli bez pestek1 kg
cukru1
pomarańczaskórka otarta z 1 całej
pomarańczyMorele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Zasypujemy
cukrem i odstawiamy na kilka godzin (można na noc).Garnek z
morelami stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając smażymy 20 minut.
Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie obieramy z białego miąższu i drobno kroimy usuwając pestki. Do smażących się
morek dodajemy skórkę otartą z
pomarańczy i pokrojony miąższ, dalej mieszając smażymy na wolnym ogniu, aż
marmolada nabierze właściwej gęstości.Gorącą
marmoladę nakładamy do wygrzanych słoików, dokładnie zamykamy.Ten pyszny przepis pochodzi z książki:

SMACZNEGO :-)