ßßß Cookit - przepis na MARMOLADA MORELOWA

MARMOLADA MORELOWA

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję marmoladę morelową. Jest pyszna i wspaniale nadaje się do pieczywa i do ciast. Co prawda to wyrób zeszłoroczny, ale może w tym roku jeszcze ktoś skorzysta z tego przepisu.
Składniki na 15 małych słoiczków
2 kg moreli bez pestek
1 kg cukru
1 pomarańcza
skórka otarta z 1 całej pomarańczy
Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (można na noc).
Garnek z morelami stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając smażymy 20 minut. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie obieramy z białego miąższu i drobno kroimy usuwając pestki. Do smażących się morek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i pokrojony miąższ, dalej mieszając smażymy na wolnym ogniu, aż marmolada nabierze właściwej gęstości.
Gorącą marmoladę nakładamy do wygrzanych słoików, dokładnie zamykamy.
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/07/marmolada-morelowa.html