ßßß Cookit - przepis na Skórka pomarańczowa w cukrze

Skórka pomarańczowa w cukrze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Był już ekstrakt pomarańczowy, cukier z prawdziwą wanilią, cukier cynamonowy, zatem przyszła pora na skórkę pomarańczową w cukrze. Jest doskonała do świątecznych wypieków. Ale ale! Kochani, do roboty, bo czas nas goni! Skórkę powinno się zrobić na 2 tygodnie przed planowanymi wypiekami! Ja swoją zrobiłam wczoraj i mam nadzieję, że zdąży się przerobić do Świąt ;)Zatem koniec gadania i bierzemy się za pomarańcze! :)Pomysł podpatrzony na blogu Jedynka gotuje .
Składniki:
- pomarańcze (ilość zależna od potrzeb, ja miałam 3),
- cukier (na oko).
Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie zanurzamy we wrzątku na ok. 30 sekund. Osuszamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy na chwilę, by przestygły. Za pomocą obieraczki obieramy skórkę (wyłącznie pomarańczową, bez albedo, czyli białej podskórki), bardzo drubniutko kroimy, a następnie układamy w słoiku warstwami - skórka-cukier-skórka-cukier (ugniatamy łyżką kolejną warstwę pomarańczową), itd. Na wierzchu powinien być cukier. Skórkę można dokładać, po zjedzeniu kolejnych pomarańczy :). Przechowujemy w zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu. Najlepsza jest po 2 tygodniach. Smacznych wypieków!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/skorka-pomaranczowa-w-cukrze.html