Wykonanie
W tym roku stawiam na ekologiczną choinkę. Postanowiłam ususzyć
pomarańcze,
póki co efekt niesamowity aromat unosi się w domu odkąd włożyłam je do pieca. Teraz jest faza suszenia przy kaloryferze, do świąt jeszcze kilka dni, więc powinny się ładnie zasuszyć.
Składniki: (ok 60-65 plasterków)9
pomarańczycukierSposób przygotowania:
Pomarańcze umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w pół centymetrowe plasterki lub szersze to zależy od Ciebie :) Poukładaj na papierze do pieczenia na blachę, posyp lekko
cukrem każdy plasterek. Piecz w temperaturze 100°C, 3 blachy na raz, około 2 godziny i 15 minut. Po godzinie pozamieniaj blachy w piecu, ważne, żeby każda blacha się dość dobrze wysuszyła. Wyłącz piekarnik i zostaw
pomarańcze, żeby ostygły.
Pomarańcze puszczą sporo soku, więc przygotuj sobie tace z wyłożonym papierem kuchennym i przełóż każdy kawałek na papier i połóż przy kaloryferze, niech całkowicie się wysuszą. Aromatycznych świąt :)