Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Wojciech WiciejowskiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Zapiekane
bakłażany - składniki:4 średniej wielkości
bakłażany4 nieduże
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
pomidor malinowy200 g
sera typu
feta lub miękkiego koziego
gałka muszkatołowacukiersólpieprzoliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia)Zapiekane
bakłażany - sposób przygotowania:
Bakłażany przekrój na pół i lekko ponacinaj miąższ wzdłuż. Na patelni rozgrzej
oliwę i przesmaż połówki
bakłażanów po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły. Przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
Cebulę obierz i pokrój w piórka,
czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej
oliwę i uduś
cebulę z
czosnkiem, często mieszając, aż
cebula zmięknie i będzie złocistobrązowa (15-20 minut). Na koniec dodaj zmiksowanego
pomidora i duś jeszcze 3-4 minuty. Dopraw
solą i
pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż połówki
bakłażanów skórką do dołu, lekko oprósz
solą,
pieprzem, startą
gałką muszkatołową i szczyptą
cukru. Na bakłażanach rozłóż uduszoną
cebulę, posyp pokruszonym
serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz, aż
ser się lekko zrumieni - około 10 minut. Podawaj na ciepło.
Bakłażan zapiekany z
pomidorami i
parmezanem [Jakub Kuroń Gotuje]Zapiekane, faszerowane
bakłażany, to na Bałkanach popularna przekąska. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, choć - jeśli masz ochotę - z powodzeniem możesz serwować ją na ciepło. Omdlały imam (pieczone
bakłażany) 4
bakłażany (średniej wielkości) 3-4
cebule 4-5 ząbków
czosnku 1 łyżka
soku z cytrynyMozzarellabakłażana z
mozzarellą,
anchois,
kaparami z
sosem pomidorowym Szynka i
mozzarella we francuskim cieście Delikatny
kurczak zapiekany z
mozzarellą Pizza margherita Pizza ze
szpinakiem i
mozzarellą Zapiekany
bakłażan z
mozzarelląPyszny obiad bez glutenu
organizm. Należy jednak pamiętać, aby przed ugotowaniem przelać ją
wodą, aby pozbyć się goryczki. Zapiekane
bakłażany z
kaszą jaglaną 2 średnie
bakłażany 2 łyżki
oliwy do podsmażania
sól pieprz i
chilli garść
suszonych grzybów 2
cebule 1/2 szklanki
suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki
czosnku 2Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa
wykorzystać również
mozzarellę. Zapiekane
bakłażany 4 średniej wielkości
bakłażany 4 nieduże
cebule 2 ząbki
czosnku 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki 1
pomidor malinowy 200 g
sera typu
feta lub miękkiego koziego
gałka muszkatołowa cukier sól pieprz oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczeniaSmaczny obiad bez
mięsaprzekreślonego kłosa). Oprócz
bakłażanów, do faszerowania możesz wykorzystać również
cukinie,
papryki,
pomidory oraz
pieczarki. Zapiekane
bakłażany z
kaszą jaglaną 2 średnie
bakłażany 2 łyżki
oliwy do podsmażania
sól pieprz i
chilli garść
suszonych grzybów 2
cebule 1/2 szklanki
suszonych pomidorów zPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu