ßßß
Fot. Wojciech WiciejowskiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Zapiekane bakłażany - składniki:4 średniej wielkości bakłażany4 nieduże cebule2 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 pomidor malinowy200 g sera typu feta lub miękkiego koziegogałka muszkatołowacukiersólpieprzoliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia)Zapiekane bakłażany - sposób przygotowania: Bakłażany przekrój na pół i lekko ponacinaj miąższ wzdłuż. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż połówki bakłażanów po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły. Przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i uduś cebulę z czosnkiem, często mieszając, aż cebula zmięknie i będzie złocistobrązowa (15-20 minut). Na koniec dodaj zmiksowanego pomidora i duś jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż połówki bakłażanów skórką do dołu, lekko oprósz solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Na bakłażanach rozłóż uduszoną cebulę, posyp pokruszonym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz, aż ser się lekko zrumieni - około 10 minut. Podawaj na ciepło.Bakłażan zapiekany z pomidorami i parmezanem [Jakub Kuroń Gotuje]Zapiekane, faszerowane bakłażany, to na Bałkanach popularna przekąska. Zazwyczaj podaje się ją na zimno, choć - jeśli masz ochotę - z powodzeniem możesz serwować ją na ciepło. Omdlały imam (pieczone bakłażany) 4 bakłażany (średniej wielkości) 3-4 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka soku z cytrynyMozzarella
bakłażana z mozzarellą, anchois, kaparami z sosem pomidorowym Szynka i mozzarella we francuskim cieście Delikatny kurczak zapiekany z mozzarellą Pizza margherita Pizza ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekany bakłażan z mozzarelląPyszny obiad bez glutenu
organizm. Należy jednak pamiętać, aby przed ugotowaniem przelać ją wodą, aby pozbyć się goryczki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa
wykorzystać również mozzarellę. Zapiekane bakłażany 4 średniej wielkości bakłażany 4 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pomidor malinowy 200 g sera typu feta lub miękkiego koziego gałka muszkatołowa cukier sól pieprz oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczeniaSmaczny obiad bez mięsa
przekreślonego kłosa). Oprócz bakłażanów, do faszerowania możesz wykorzystać również cukinie, papryki, pomidory oraz pieczarki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów zPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu