ßßß Cookit - przepis na Curry z jagnięciną i dynią

Curry z jagnięciną i dynią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor markowe
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1 czerwona cebula
1/2 kg mięsa - jagnięcina pokrojona jak na gulasz
posiekany ząbek czosnku
3 łyżki pasty curry (czerwonej - najlepiej tajskiej)
sos rybny (można zastąpić maggi)
łyżeczka brązowego cukru
sok z połowy limonki
puszka mleka kokosowego
1/2 kg dyni - obranej
wydrążonej i pokrojonej w grubą kostkę
młoda mała kukurydza
fasolka szparagowa
olej do smażenia
świeża kolendra do przybrania
Curry z jagnięciną i dynią - sposób przygotowania: Przesmażamy jagnięcinę na ostrym ogniu, zdejmujemy. Przesmażamy cebulę pokrojoną w półplastry. Dodajemy czosnek i po minucie dorzucamy ponownie mięso, dodajemy pastę curry, rozprowadzamy. Po chwili sos rybny, mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i ewentualnie trochę wody - jeśli trzeba przykryć mięso. Dusimy 30 minut.
Dorzucamy dynię, jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody, żeby wszystko przykryć i dusimy kolejne 20 minut. Dorzucamy fasolkę i kukurydzę, dusimy 10 minut.
Podajemy z ryżem, przybierając świeżymi listkami kolendry.
Zobacz inne przepisy markowe
Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiem
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14247000/curry z jagniecina i dynia/p