ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 czerwona cebula1/2 kg mięsa - jagnięcina pokrojona jak na gulaszposiekany ząbek czosnku3 łyżki pasty curry (czerwonej - najlepiej tajskiej)sos rybny (można zastąpić maggi)łyżeczka brązowego cukrusok z połowy limonkipuszka mleka kokosowego1/2 kg dyni - obranejwydrążonej i pokrojonej w grubą kostkęmłoda mała kukurydzafasolka szparagowaolej do smażeniaświeża kolendra do przybraniaCurry z jagnięciną i dynią - sposób przygotowania: Przesmażamy jagnięcinę na ostrym ogniu, zdejmujemy. Przesmażamy cebulę pokrojoną w półplastry. Dodajemy czosnek i po minucie dorzucamy ponownie mięso, dodajemy pastę curry, rozprowadzamy. Po chwili sos rybny, mleko kokosowe, cukier, sok z limonki i ewentualnie trochę wody - jeśli trzeba przykryć mięso. Dusimy 30 minut.Dorzucamy dynię, jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody, żeby wszystko przykryć i dusimy kolejne 20 minut. Dorzucamy fasolkę i kukurydzę, dusimy 10 minut.Podajemy z ryżem, przybierając świeżymi listkami kolendry.Zobacz inne przepisy markoweJak zrobić sałatkę curry z kurczakiemPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu