ßßß Cookit - przepis na Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym

Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Marcin Klaban / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (21 głosów)
5 cm kawałek imbiru
10 ząbków czosnku
6 posiekanych cebul
2 łyżki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
100 ml oleju + 2 łyżki
80 dag dużych
surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane)
sól
3 listki laurowe
4 zielone chilli (może ich też być mniej - zależy
jak ostre potrawy lubimy)
200 ml mleka kokosowego
cukier
5 ziaren zielonego kardamonu
Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym - sposób przygotowania: Miksujemy imbir, czosnek, cebule, kumin, 1/2 łyżeczki kurkumy i 100 ml oleju na jednolitą pastę, odstawiamy. Krewetki przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krewetki, aż będą różowe. Jeżeli nie mamy surowych krewetek, tylko już obgotowane - przyprawiamy je jak wyżej i odstawiamy - a dodajemy do cebulowej pasty pod koniec i tylko podgrzewamy. Cebulową pastę smażymy na głębokiej patelni lub w garnku przez 5 minut. Dodajemy pół szklanki wody, sól do smaku, liście laurowe i zielone chilli, posiekane i pozbawione nasion. Dusimy 5-8 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i krewetki, które dusimy jeszcze przez 3 minuty. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i cukrem. Rozgniatamy ziarna kardamonu, wyjmujemy ze środka małe ziarenka i ucieramy je w moździerzu. Krewetkowe curry podajemy z ryżem, posypane utartym kardamonem.
Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiem
Czary z kary
kęs - i wrzucamy do sosu. Dusimy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Podajemy z ryżem. Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym (Dla 4 osób) 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych, surowych i obranych
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
dopiero dodać składniki dania. Fot. Marcin Klaban / AG Curry z krewetkami i mlekiem kokosowym 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14075687/curry z krewetkami i mlekiem kokosowym/p