ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)25 dag orzechów nerkowca5 czerwonych cebul pokrojonych w cząstki5 listków curry2 łodygi trawy cytrynowej lub 4 kawałki skórki cytrynowej1 łyżka mielonej kolendry1/2 łyżki mielonej kurkumy1 łyżka soli1 łyżka chili (lub mniej)1 zielona papryczka chili pokrojona w paseczki2 ząbki czosnku2 plasterki obranego imbiru300 ml wody225 ml mleka kokosowego1 łyżka olejuCurry z orzechów nerkowca - sposób przygotowania: Namocz orzechy na całą noc. W tym czasie zmień wodę dwa lub trzy razy. Następnie osącz orzechy i ugotuj w 300 ml wody z kurkumą. Orzechy powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Gdy się przyrumieni, dodaj pozostałe składniki, oprócz kolendry. Mleko kokosowe i sól dodaj na końcu. Pogotuj przez chwilę, dodaj kolendrę. Na koniec włóż do sosu orzechy. Gotuj na malutkim ogniu, aż wchłoną prawie cały płyn. Mieszaj ostrożnie trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie uszkodzić orzechów. Podawaj z ryżem.Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiemCurry w gary
lub ryb. I tak jak w przypadku samej mieszanki przypraw, również potrawa o tej nazwie jest różna tak, jak zamieszkujące Indie narody. Wypróbuj nasze przepisy na dania z curry: Curry z wieprzowiny po cejlońsku Curry z krewetek po tajsku Curry z orzechów nerkowca Curry z soczewicyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu