ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Curry krabowe - składniki:50 dag paluszków krabowych60 ml oleju2 posiekane cebule20 listków curry6 papryczek chilikawałek imbiru obrany i pokrojony w plasterki8 ząbków czosnkupo 1 łyżeczce chili w proszku i soku z cytryny1/2 łyżeczki kurkumy300 ml mleka kokosowegosólCurry krabowe - sposób przygotowania: Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek i imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili i kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj paluszki krabowe, gotuj około 10 minut na średnim ogniu. Wlej mleko kokosowe, pozostaw danie na małym ogniu na 2-3 minuty. Posól do smaku, zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym. Curry jest najlepsze od razu po przygotowaniuJak zrobić sałatkę curry z kurczakiemPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu