ßßß Cookit - przepis na Curry krabowe

Curry krabowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia indyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Curry krabowe - składniki:
50 dag paluszków krabowych
60 ml oleju
2 posiekane cebule
20 listków curry
6 papryczek chili
kawałek imbiru obrany i pokrojony w plasterki
8 ząbków czosnku
po 1 łyżeczce chili w proszku i soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
300 ml mleka kokosowego
sól
Curry krabowe - sposób przygotowania: Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Włóż listki curry, posiekane papryczki chili, czosnek i imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną chili i kurkumę, powoli wlewaj 200 ml wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj paluszki krabowe, gotuj około 10 minut na średnim ogniu. Wlej mleko kokosowe, pozostaw danie na małym ogniu na 2-3 minuty. Posól do smaku, zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym. Curry jest najlepsze od razu po przygotowaniu
Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiem
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/38770353/curry krabowe/p