Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Curry krabowe - składniki:50 dag paluszków
krabowych60 ml
oleju2 posiekane
cebule20 listków
curry6
papryczek chilikawałek
imbiru obrany i pokrojony w plasterki8 ząbków
czosnkupo 1 łyżeczce
chili w proszku i
soku z cytryny1/2 łyżeczki
kurkumy300 ml
mleka kokosowegosólCurry krabowe - sposób przygotowania: Rozgrzej
olej, zeszklij
cebulę. Włóż listki
curry, posiekane
papryczki chili,
czosnek i
imbir, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj sproszkowaną
chili i
kurkumę, powoli wlewaj 200 ml
wody, cały czas mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 7-8 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj paluszki
krabowe, gotuj około 10 minut na średnim ogniu. Wlej
mleko kokosowe, pozostaw danie na małym ogniu na 2-3 minuty.
Posól do smaku, zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut. Przypraw do smaku
sokiem cytrynowym.
Curry jest najlepsze od razu po przygotowaniuJak zrobić
sałatkę curry z
kurczakiemPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu