Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)szklanka
czerwonej soczewicycebulałyżka
oliwy1-2 łyżeczki
currysólłyżeczka
soku z cytrynyPasta z
soczewicy - sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą
wodą.
Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na
oliwie, a następnie przyprawiamy
solą i
curry. Dodajemy
soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Soczewica wchłania dużo
wody, jeśli trzeba uzupełniamy płyn. Gdy ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy - powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu dodajemy łyżeczkę
soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Rada: Pastę można zmiksować na gładkie purée lub rozgnieść widelcem, tak aby pozostały wyczuwalne ziarenka. To zależy od naszych upodobań.Kotlety z
zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menuSycąca
soczewica - mnóstwo możliwości!
uznania, miksując ziarenka z ząbkami
czosnku,
suszonymi pomidorami czy pikantną papryczką (może być suszona). Pasta z
soczewicy szklanka
czerwonej soczewicy cebula łyżka
oliwy 1-2 łyżeczki
curry sól łyżeczka
soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą
wodą.
Cebulę drobno siekamy. SmażymyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu