ßßß Cookit - przepis na Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
szklanka czerwonej soczewicy
cebula
łyżka oliwy
1-2 łyżeczki curry
sól
łyżeczka soku z cytryny
Pasta z soczewicy - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Soczewica wchłania dużo wody, jeśli trzeba uzupełniamy płyn. Gdy ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy - powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Rada: Pastę można zmiksować na gładkie purée lub rozgnieść widelcem, tak aby pozostały wyczuwalne ziarenka. To zależy od naszych upodobań.
Kotlety z zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menu
Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!
uznania, miksując ziarenka z ząbkami czosnku, suszonymi pomidorami czy pikantną papryczką (może być suszona). Pasta z soczewicy szklanka czerwonej soczewicy cebula łyżka oliwy 1-2 łyżeczki curry sól łyżeczka soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/170039188/pasta z soczewicy/p