ßßß
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)szklanka czerwonej soczewicycebulałyżka oliwy1-2 łyżeczki currysólłyżeczka soku z cytrynyPasta z soczewicy - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Soczewica wchłania dużo wody, jeśli trzeba uzupełniamy płyn. Gdy ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy - powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Rada: Pastę można zmiksować na gładkie purée lub rozgnieść widelcem, tak aby pozostały wyczuwalne ziarenka. To zależy od naszych upodobań.Kotlety z zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menuSycąca soczewica - mnóstwo możliwości!
uznania, miksując ziarenka z ząbkami czosnku, suszonymi pomidorami czy pikantną papryczką (może być suszona). Pasta z soczewicy szklanka czerwonej soczewicy cebula łyżka oliwy 1-2 łyżeczki curry sól łyżeczka soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. SmażymyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu