ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Majonez podstawowy - składniki:1 łyżka musztardy300 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynysólświeżo zmielony pieprzMajonez podstawowy - sposób przygotowania: W misce wymieszać trzepaczką żółtka z musztardą. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Majonez podstawowy można połączyć między innymi z: szafranem - będzie intensywnie żółty, pomidorowym przecierem i bazylią - będzie we włoskim stylu, sokiem żurawinowym i skórką pomarańczową - do pieczonego indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku. Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków, kanapek i oczywiście jajek.Jak zrobić domowy majonezPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu