Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta GesslerCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Majonez podstawowy - składniki:1 łyżka
musztardy300 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytrynysólświeżo zmielony
pieprzMajonez podstawowy - sposób przygotowania: W misce wymieszać trzepaczką
żółtka z
musztardą. Stopniowo dodawać
oliwę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać
sok z cytryny. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Majonez podstawowy można połączyć
między innymi z:
szafranem - będzie intensywnie żółty,
pomidorowym przecierem i
bazylią - będzie we włoskim stylu,
sokiem żurawinowym i
skórką pomarańczową - do
pieczonego indyka, pokrojonymi
oliwkami,
czosnkiem,
oregano - po grecku. Gatunek
oliwy lub
oleju decyduje o smaku
majonezu. Wypróbuj:
olej z pestek dyni, z
awokado, z
orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj
majonez w kontrolowanej ilości do:
sałat,
ryżu,
makaronu, drobiu, ryb,
owoców morza, warzyw,
ziemniaków, kanapek i oczywiście
jajek.Jak zrobić domowy
majonezPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu