ßßß
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400 g mielonej wołowiny1 łyżka musztardy1 łyżka sosu Worcestershiresól i pieprz3 łyżki oliwy4 bułki (najlepiej miękkie i puszyste)4 liście sałaty rzymskiej1 pomidor4 cienkie plasterki sera cheddarSos:1 łyżka keczupu1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynyBurger z wołowiną i serem cheddar - sposób przygotowania: Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką). Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyćdo środka jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu