ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem

Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
200 g świeżego filetu ze skórą z łososia
sól
pieprz
3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) jajka
2 garści rukoli
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka majonezu
1 łyżka gruboziarnistej musztardy
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem - sposób przygotowania: Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok z cytryny, wodę, majonez i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy. Rady Tomka: Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy mamy pewność, że nie popękają. Wrzucamy je do gorącej, ale nie bulgoczącej wody. Wystarczy 4-5 minut na ugotowanie jajka tak, aby białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało kremowe. Nie gotujcie nigdy dłużej niż 7-8 minut, bo wtedy staną się gumowate. Jeśli nie mieliście czasu wcześniej wyjąć jajek z lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600754/salatka+z+rukola+lososiem+i+jajkiem/p