ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)2 łyżki proszku wasabi (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)1.5 łyżki wody1/2 szklanki majonezu450 g świeżego fileta z tuńczyka (pokrojonego w kostkę o boku ok. 2 cm)2.5 łyżki sosu sojowego28 dużych plastrów marynowanego imbiru (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)450 g roszponki1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu1 łyżka oleju roślinnegoKoreczki z tuńczyka z majonezem wasabi - sposób przygotowania: Mieszamy wasabi z wodą, a następnie z majonezem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut (można też zrobić dzień wcześniej). Mieszamy tuńczyka z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotowujemy 28 wykałaczek i na każdą nabijamy po kawałku imbiru. Na dużym talerzu układamy oczyszczoną roszponkę, na środku ustawiamy miseczkę z majonezem. Tuńczyka odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W czystej miseczce mieszamy rybę z pieprzem, tak aby dokładnie pokrył tuńczyka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy tuńczyka i podsmażamy, mieszając, aż lekko się zbrązowi, maksymalnie 2 minuty (mięso nadal ma być w środku różowe). Na wykałaczki z imbirem nabijamy po jednym kawałku tuńczyka i układamy na talerzu z roszponką.Jak zrobić domowy majonezPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu