Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)2 łyżki proszku wasabi (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)1.5 łyżki
wody1/2 szklanki
majonezu450 g świeżego fileta z
tuńczyka (pokrojonego w kostkę o
boku ok. 2 cm)2.5 łyżki
sosu sojowego28 dużych plastrów marynowanego
imbiru (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)450 g
roszponki1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1 łyżka
oleju roślinnegoKoreczki z
tuńczyka z
majonezem wasabi - sposób przygotowania: Mieszamy wasabi z
wodą, a następnie z
majonezem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut (można też zrobić dzień wcześniej). Mieszamy
tuńczyka z
sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotowujemy 28 wykałaczek i na każdą nabijamy po kawałku
imbiru. Na dużym talerzu układamy oczyszczoną
roszponkę, na środku ustawiamy miseczkę z
majonezem.
Tuńczyka odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W czystej miseczce mieszamy
rybę z
pieprzem, tak aby dokładnie pokrył
tuńczyka. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej wrzucamy
tuńczyka i podsmażamy, mieszając, aż lekko się zbrązowi, maksymalnie 2 minuty (
mięso nadal ma być w środku różowe). Na wykałaczki z
imbirem nabijamy po jednym kawałku
tuńczyka i układamy na talerzu z
roszponką.Jak zrobić domowy
majonezPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu