ßßß Cookit - przepis na Blinki czyli placki naleśnikowe z kiełbaską i cebulką

Blinki czyli placki naleśnikowe z kiełbaską i cebulką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor ggw1
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
Placki naleśnikowe: 0.5kg mąki
1 jajko
0.2l mleka
woda (najlepiej gazowana)
łyżka olej u
szczypta soli
olej do smażenia
Kiełbasa (najlepiej dobra
żeby się nie rozpadała podczas smażenia) ok. 0.5kg
2 spore cebule
sól
pieprz
Blinki czyli placki naleśnikowe z kiełbaską i cebulką - sposób przygotowania: Placki naleśnikowe: Wszystkie składniki łączymy razem, mikserem ubijamy na jednolitą masę. Wody dodajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję dość rzadkiej śmietany. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem (pergamin maczamy w naczynku z olejem, tak, żeby na patelni była cienka warstwa tłuszczu). Uwaga - patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej placek się przyklei i nie wyjdzie. Patelnie smarujemy tłuszczem za każdym razem, przed wylaniem ciasta. Łyżką (chochlą) do zupy wylewamy ciasto na patelnię i okrężnym ruchem rozlewamy ciasto równomiernie na patelni. Gdy się "zetnie", delikatnie przewracamy placek na drugą stronę. Z podanej ilości składników, powinno wyjść około 15 placków. W tym samym czasie, kiedy zaczniemy smażyć placki, musimy zająć się przygotowaniem kiełbaski. Kroimy ja w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Na razie nie ma potrzeby dodawania oleju - kiełbaska i tak jest dość tłusta, będzie smażyła się we własnym tłuszczu. Kiedy kiełbaska będzie już prawie usmażona, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podlewamy około łyżką oleju, mieszamy, solimy do smaku i dodajemy pieprz. Smażymy do czasu, aż cebulka bedzie rumiana. Potrawę tę spożywa się rękoma. Na oddzielnych talerzykach nakładamy usmażoną kiełbaskę z cebulką. Placki naleśnikowe zwijamy w dość ciasny rulon (tak, żeby została dziurka w środku), rozrywamy na pół i maczamy w farszu kiełbaskowo-cebulowym. Kiełbaska ma się "wcisnąć" w otworek zrolowanego naleśnika i... do buzi! Jest to ukochana potrawa z dzieciństwa mego taty, następnie mojego (przepis ten "sprzedała" mamie moja babcia, choć jej wersja była bardziej tłusta, gdyż zamiast kiełbaski były to skwarki) a teraz kochają to moje dzieci. Potrawa jest bardzo syta, zazwyczaj, kiedy robię ją na późne śniadanie, rezygnujemy z obiadu :) Smacznego!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14351069/blinki czyli placki nalesnikowe z kielbaska i cebulka/p