Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!Autor ggw1Czas przygotowania: do 60 minutRegion: inneŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Placki naleśnikowe: 0.5kg 
mąki1 
jajko0.2l 
mlekawoda (najlepiej gazowana)łyżka 
olej uszczypta 
soliolej do smażenia
Kiełbasa (najlepiej dobrażeby się nie rozpadała podczas smażenia) ok. 0.5kg2 spore 
cebulesólpieprzBlinki czyli placki naleśnikowe z 
kiełbaską i 
cebulką - sposób przygotowania: Placki naleśnikowe: Wszystkie składniki łączymy razem, mikserem ubijamy na jednolitą masę. 
Wody dodajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję dość rzadkiej 
śmietany. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją 
olejem (pergamin maczamy w naczynku z 
olejem, tak, żeby na patelni była cienka warstwa tłuszczu). Uwaga - patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej placek się przyklei i nie wyjdzie. Patelnie smarujemy tłuszczem za każdym razem, przed wylaniem ciasta. Łyżką (chochlą) do zupy wylewamy ciasto na patelnię i okrężnym ruchem rozlewamy ciasto równomiernie na patelni. Gdy się "zetnie", delikatnie przewracamy placek na drugą stronę. Z podanej ilości składników, powinno wyjść około 15 placków. W tym samym czasie, kiedy zaczniemy smażyć placki, musimy zająć się przygotowaniem 
kiełbaski. Kroimy ja w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Na razie nie ma potrzeby dodawania 
oleju - 
kiełbaska i tak jest dość tłusta, będzie smażyła się we własnym tłuszczu. Kiedy 
kiełbaska będzie już prawie usmażona, dodajemy pokrojoną w kostkę 
cebulę. Całość podlewamy około łyżką 
oleju, mieszamy, solimy do smaku i dodajemy 
pieprz. Smażymy do czasu, aż 
cebulka bedzie rumiana. Potrawę tę spożywa się rękoma. Na oddzielnych talerzykach nakładamy usmażoną 
kiełbaskę z 
cebulką. Placki naleśnikowe zwijamy w dość ciasny rulon (tak, żeby została dziurka w środku), rozrywamy na pół i maczamy w farszu 
kiełbaskowo-
cebulowym. 
Kiełbaska ma się "wcisnąć" w otworek zrolowanego naleśnika i... do buzi! Jest to ukochana potrawa z dzieciństwa mego taty, następnie mojego (przepis ten "sprzedała" mamie moja babcia, choć jej wersja była bardziej tłusta, gdyż zamiast 
kiełbaski były to skwarki) a teraz kochają to moje dzieci. Potrawa jest bardzo syta, zazwyczaj, kiedy robię ją na późne śniadanie, rezygnujemy z obiadu :) Smacznego!Pączki 
serowe z 
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche 
ciasteczka z 
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne 
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje 
faworków.Zobacz też:Domowe 
sokiOprawa stołu