ßßß
Fot. M&K Duklas / Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia bałkańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto z polentą (zganci) - składniki:4 jajka30 dag twarogu230 ml oleju230 ml mleka75 ml wody gazowanej1.5 dag proszku do pieczenia10 łyżek mąki kukurydzianej8 łyżek mąki pszennejsólCiasto z polentą (zganci) - sposób przygotowania: Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony twaróg, olej, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i obie mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki kukurydzianej. Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z mięsa i sosów.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu