Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. M&K Duklas / Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia bałkańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto z polentą (zganci) - składniki:4
jajka30 dag
twarogu230 ml
oleju230 ml
mleka75 ml
wody gazowanej1.5 dag
proszku do pieczenia10 łyżek
mąki kukurydzianej8 łyżek
mąki pszennejsólCiasto z polentą (zganci) - sposób przygotowania:
Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony
twaróg,
olej,
mleko,
wodę gazowaną,
proszek do pieczenia i obie
mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy
solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę
mąki kukurydzianej. Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z
mięsa i
sosów.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu