ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia skandynawskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)1 litr śmietany (o zawartości tłuszczu co najmniej 35-proc.)1 litr mleka30 dag pełnoziarnistej mąki pszennej1 łyżeczka soliNorweski deser śmietankowy - sposób przygotowania: Śmietanę gotuj około 5 minut na małym ogniu. Nie przerywając mieszania, wsyp połowę mąki, podgrzewaj dalej, aż oddzieli się warstwa tłuszczu. Wówczas zlej tłuszcz do oddzielnej miseczki i zabezpiecz go przed wystygnięciem. Masę połącz z resztą mąki, posól, utrzyj na gładki krem z powoli wlewanym mlekiem. Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając. Posyp cukrem i cynamonem, podawaj z oddzielonym tłuszczem. Jeśli wolisz, zamiast tłuszczu możesz podać do deseru sok malinowy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu