Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia skandynawskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (16 głosów)1 litr
śmietany (o zawartości tłuszczu co najmniej 35-proc.)1 litr
mleka30 dag pełnoziarnistej
mąki pszennej1 łyżeczka
soliNorweski deser
śmietankowy - sposób przygotowania:
Śmietanę gotuj około 5 minut na małym ogniu. Nie przerywając mieszania, wsyp połowę
mąki, podgrzewaj dalej, aż oddzieli się warstwa tłuszczu. Wówczas zlej tłuszcz do oddzielnej miseczki i zabezpiecz go przed wystygnięciem. Masę połącz z resztą
mąki,
posól, utrzyj na gładki krem z powoli wlewanym
mlekiem. Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając. Posyp
cukrem i
cynamonem, podawaj z oddzielonym tłuszczem. Jeśli wolisz, zamiast tłuszczu możesz podać do deseru
sok malinowy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu