Wykonanie
Hola muchachos y muchachas! Z tej strony znowu nikt inny jak Wasza ulubiona Pani Smaczna! ;) Dzisiaj rzucam zacnym
kąskiem dla wielbicieli burgerów i kuchni hiszpańskiej. Przy okazji wcześniejszego przepisu na burgery wspominałam, że ostatnio popularną formą „ulicznego jedzenia” stają się tzw. burgerownie, które przygotowują burgery z
bułek z własnego wypieku ze 100%-wą
wołowiną. Rosnąca konkurencja sprawia, że lokale te prześcigają się w pomysłach na nowe burgery z coraz to bardziej wymyślnymi dodatkami. To z
miodem i
mango, to z
oscypkiem i
żurawiną. Dlatego ja też postanowiłam wziąć udział w wyścigu o miano najlepszego burgera w
mieście wg rankingu
męża :) Oto moja propozycja: chorizo, jalapeno i
ser typu manchego czyli hiszpańska fiesta na całego! :)
Paprykowy posmak chorizo, pikantność jalapeno i aromat dobrego
sera niczym Trzej Królowie niosą dary smaku Najwyższemu, którym jest tu oczywiście
wołowina :) Dlatego bez znaczenia czy hiszpańskie znaki są Wam znane i lubiane, czy dopiero macie zamiar się z nimi zmierzyć, przygotujcie się na ucztę godną torreadora.
P.S. Upewnijcie się, że macie jednego burgera na zapas, żeby czasem nienajedzony mięsożerca nie rzucił się na Was jak byk na płachtę! ;)

Składniki:
3 porcje
Burgery:
3 pełnoziarniste
bułki do burgerów (z tego przepisu)
300 g
wołowiny½ białej
cebuli1 łyżka
sosu worcestershiresólpieprzDodatki:
9-10 plastrów chorizo
4-5 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
½
awokado6 trójkątnych plasterków półtwardego mieszanego
sera owczego, koziego, krowiego
3-4 liście
sałaty rzymskiejsok z cytrynypieprzmusztardaketchupsos barbecueWykonanie:
Burgery:
Mięso mielimy w maszynce.
Cebulę drobno siekamy. Do zmielonego
mięsa dodajemy
cebulę i
sos worcestershire.
Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wyrabiamy dłonią i formujemy 3 kotlety, które smarujemy
oliwą.
Kotlety grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron przez około 5 -7 minut.
Dodatki: chorizo podsmażamy na suchej patelni, dopóki się nie przyrumieni, a tłuszcz nie wytopi.
Awokado kroimy w plasterki, skrapiamy
sokiem z cytryny i posypujemy
pieprzem.
Bułkę podgrzewamy na grillu, patelni lub w piekarniku.
Kładziemy na talerzu spód
bułki, smarujemy ją
sosem barbecue i
musztardą. Kolejno kładziemy
mięso,
ser,
sałatę lodową,
papryczki jalapeno,
awokado, chorizo, polewamy
ketchupem i zamykamy drugą połową
bułki.
Podajemy od razu.
Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ