ßßß

Potrzebne będą:- 4 uncje (ćwierć funta) zmielonego mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)- pokrojona cebula- kilka plasterków ogórka kiszonego- 2 plastry żółtego sera (najlepiej cheddar)- bułka- ketchup, musztarda- sól, pieprzSposób wykonania:1) Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko wodą) tak, aby wielkością pasował do bułki.3) Bułkę przecinamy na pół.4) Rozgrzewamy patelnię (ja użyłem grillowej) z minimalną ilością tłuszczu, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 5 minut z każdej strony.5) Bułkę podpiekamy przez chwilę w piekarniku.6) Kiedy mięso i bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na bułkę kładziemy plaster sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Na to nakładamy drugi plaster sera, do tego kilka plasterków ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę ketchupu i musztardy (w tej wersji dodałem również pomidora), po czym zamykamy całość drugą połową bułki.

Smacznego =)