Wykonanie
Burgery... któż ich nie kocha ? :) Ja staram się unikać tych gotowych kupowanych w fast foodach. Zdecydowanie wolę jego domową wersję. Mam wówczas pełną kontrolę nad tym z jakiego
mięsa jest przygotowany i co mam w środku. Oczywiście nie jest to sztandarowy posiłek dla dbających o linię, ale od czasu do czasu z powodzeniem możemy sobie na niego pozwolić :) W towarzystwie frytek i coli to już bomba kaloryczna, ale co poradzę że w takim zestawieniu smakuje jeszcze lepiej ? ;) Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych burgerów. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na
mięso:1 kg
wołowiny (np
antrykot)2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku3 łyżeczki ostrej
musztardy3 łyżeczki
keczupu3 łyżeczki
oleju rzepakowego3 łyżeczki
sosu sojowegosól,
pieprz1 łyżeczka
słodkiej paprykiMięso zmielić razem z obraną
cebulą i
czosnkiem. Dodać
musztardę,
keczup,
olej,
sól i
pieprz. Doprawić do smaku. Z masy
mięsnej uformować 12 okrągłych burgerów. (Jeśli nie mamy prasy lub patelni do burgerów można
mięso np rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami folii i wycinać kółka np wycinarką do pączków ;)) Smażyć je niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju lub grillować.Składniki na sos:4 łyżki
majonezu3 łyżki
keczupusłodka papryka do smakuWymieszać, doprawić i odstawić.ponadto:12 szt domowych
bułek do hamburgerów (klik) lub
jogurtowych (klik)12 plastrów
żółtego seraroszponka1
cebula drobno pokrojona (lub np czerwona w talarki)odrobina
musztardy1
pomidor obrany i pokrojony w plastry1
ogórek kiszony pokrojony w plastry
Bułki podgrzać w piekarniku lub na grilluNa
bułce układać:
sałatę, sos,
mięso,
ser żółty,
musztardę,
cebulę,
ogórka,
pomidora i
roszponkę.Podawać z frytkami. Smacznego :)