Wykonanie
Cześć =) Ćwierćfunciak z
serem (quarter pounder with cheese), w Polsce znany jako McRoyal, to jeden z moich ulubionych hamburgerów, zwłaszcza od czasu, kiedy obejrzałem Pulp Fiction.Dziś pokażę wam, w jaki sposób można zrobić go samodzielnie w domu, bez konieczności wizyty w McDonald`s.Ćwierćfunciak, to idealny hamburger z dużą ilością
mięsa i podwójnym
serem.
Potrzebne będą:- 4 uncje zmielonego
mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)- pokrojona
cebula- kilka plasterków
ogórka kiszonego- 2 plastry
żółtego sera (najlepiej
cheddar)-
bułka do hamburgerów (są dostępne w większości sklepów)-
ketchup,
musztarda-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli
mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko
wodą) tak, aby wielkością pasował do
bułki.
3)
Bułkę przecinamy na pół.4) Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 3 minuty z każdej strony, bez dodatku tłuszczu. W McDonald`s mają specjalne urządzenia, które smażą z 2 stron, z dołu i z góry jednocześnie, przez co burger się nie zniekształca. Ja w domowych warunkach kładę na niego mały garnek.
5)
Bułkę podpiekam na patelni, również bez dodatku tłuszczu.6) Kiedy
mięso i
bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na
bułkę kładziemy plaster
sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego
pieprzu i szczyptą
soli. Na to nakładamy drugi plaster
sera, do tego 2 plasterki
ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej
cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę
ketchupu i
musztardy, po czym zamykamy całość drugą połową
bułki.Zamiast chodzić do McDonald`s, można przygotować sobie takiego hamburgera w domu, tak jak ja go przygotowałem.Smacznego =)