Wykonanie
Cześć =) Ćwierćfunciak z
serem (quarter pounder with cheese), w Polsce znany jako McRoyal, to jeden z moich ulubionych hamburgerów, zwłaszcza od czasu, kiedy obejrzałem Pulp Fiction.Dziś pokażę wam, w jaki sposób można zrobić go samodzielnie w domu, bez konieczności wizyty w McDonald`s.Ćwierćfunciak, to idealny hamburger z dużą ilością
mięsa i podwójnym
serem.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2014_slash_10_slash_cwiercfunciak-z-serem/l/-1955313051.jpg)
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2014_slash_10_slash_cwiercfunciak-z-serem/l/-668276222.jpg)
Potrzebne będą:- 4 uncje zmielonego
mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)- pokrojona
cebula- kilka plasterków
ogórka kiszonego- 2 plastry
żółtego sera (najlepiej
cheddar)-
bułka do hamburgerów (są dostępne w większości sklepów)-
ketchup,
musztarda-
sól,
pieprz![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2014_slash_10_slash_cwiercfunciak-z-serem/l/766694734.jpg)
Sposób wykonania:1)
Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli
mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko
wodą) tak, aby wielkością pasował do
bułki.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2014_slash_10_slash_cwiercfunciak-z-serem/l/1858886774.jpg)
3)
Bułkę przecinamy na pół.4) Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 3 minuty z każdej strony, bez dodatku tłuszczu. W McDonald`s mają specjalne urządzenia, które smażą z 2 stron, z dołu i z góry jednocześnie, przez co burger się nie zniekształca. Ja w domowych warunkach kładę na niego mały garnek.
![](/Data/Images/kasztanowakuchnia.blogspot.com\2014_slash_10_slash_cwiercfunciak-z-serem/l/-520249783.jpg)
5)
Bułkę podpiekam na patelni, również bez dodatku tłuszczu.6) Kiedy
mięso i
bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na
bułkę kładziemy plaster
sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego
pieprzu i szczyptą
soli. Na to nakładamy drugi plaster
sera, do tego 2 plasterki
ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej
cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę
ketchupu i
musztardy, po czym zamykamy całość drugą połową
bułki.Zamiast chodzić do McDonald`s, można przygotować sobie takiego hamburgera w domu, tak jak ja go przygotowałem.Smacznego =)