ßßß Cookit - przepis na Ćwierćfunciak z serem

Ćwierćfunciak z serem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Ćwierćfunciak z serem (quarter pounder with cheese), w Polsce znany jako McRoyal, to jeden z moich ulubionych hamburgerów, zwłaszcza od czasu, kiedy obejrzałem Pulp Fiction.
Dziś pokażę wam, w jaki sposób można zrobić go samodzielnie w domu, bez konieczności wizyty w McDonald`s.
Ćwierćfunciak, to idealny hamburger z dużą ilością mięsa i podwójnym serem.
Potrzebne będą:
- 4 uncje zmielonego mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)
- pokrojona cebula
- kilka plasterków ogórka kiszonego
- 2 plastry żółtego sera (najlepiej cheddar)
- bułka do hamburgerów (są dostępne w większości sklepów)
- ketchup, musztarda
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.
2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko wodą) tak, aby wielkością pasował do bułki.
3) Bułkę przecinamy na pół.
4) Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 3 minuty z każdej strony, bez dodatku tłuszczu. W McDonald`s mają specjalne urządzenia, które smażą z 2 stron, z dołu i z góry jednocześnie, przez co burger się nie zniekształca. Ja w domowych warunkach kładę na niego mały garnek.
5) Bułkę podpiekam na patelni, również bez dodatku tłuszczu.
6) Kiedy mięso i bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na bułkę kładziemy plaster sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Na to nakładamy drugi plaster sera, do tego 2 plasterki ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę ketchupu i musztardy, po czym zamykamy całość drugą połową bułki.
Zamiast chodzić do McDonald`s, można przygotować sobie takiego hamburgera w domu, tak jak ja go przygotowałem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/cwiercfunciak-z-serem.html