ßßß
Fot. Jakub PajewskiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 pszennych tortilli200 g żółtego sera1/2 szklanki kukurydzy z puszki1/2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżka olejuNadzienie:1 pierś z kurczakasólsok z 2 limonek2 cebule2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)2 łyżki oleju2 ząbki czosnku3 pomidoryPosypka:6 łyżek pokruszonego białego sera1 pokrojona w kostkę czerwona cebula4 łyżki posiekanej kolendrygęsta kwaśna śmietana do polaniaZapiekane tortille faszerowane kurczakiem - sposób przygotowania: Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220 st. C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu