ßßß
Składniki:Bułki:8 sztuk (pozostałe można zamrozić)240 ml mleka 2%80 ml letniej wody7 g drożdży instant1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1,5 łyżki oliwy z oliwek (plus do wysmarowania miski i spryskania bułek)220 g mąki pełnoziarnistej (użyłam trochę orkiszowej, pszennej i żytniej)240 – 250 g mąki pszennej (plus do podsypywania)Burgery:4 sztuki350 g wołowiny extra2 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka przyprawy Texas-grill4 łyżeczki jogurtu naturalnego1 łyżka twarogu wędzonego½ łyżeczki przecieru z chili (np. sambal oelek, pasta z chili) lub ½ posiekanej papryczki chili (bez pestek)pieprzsólok. 1 łyżka oliwy z oliwekKarmelizowana cebula: na 4 burgery2 łyżki oliwy czosnkowej3 duże czerwonej cebuli2 łyżeczki brązowego cukru1,5 łyżki octu balsamicznegosólpieprzDodatki: na 4 burgery70 g fety z łyżką posiekanej natki pietruszki lub3 łyżki topionego sera lazur4 plastry sera50 g rukoliketchup (opcjonalnie)musztarda (opcjonalnie)pomidor (opcjonalnie)Wykonanie:Bułki: mleko podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Odstawiamy, aby doszło do temperatury pokojowej.Do małej miski wlewamy letnią wodę, wsypujemy do niej drożdże i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Pozostawiamy na 5 – 10 minut.Następnie dodajemy do mleka rozkłócone jajko, oliwę, cukier, sól i drożdże. Mieszamy mikserem (końcówką hakiem) kilka minut. Następnie dodajemy mąkę pszenną, po około 4 łyżki, mieszając po każdym dodaniu. Po około 5-7 minutach ugniatania, wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę ugniatamy dłonią. Przekładamy do miski spryskanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Polecam rozgrzać piekarnik do około 50°C i wstawić do niego miskę z ciastem.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je ponownie na stolnicę i ugniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -2 , 5 cm i szklanką / foremką do pączków wycinamy 8 krążków.Przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę, spryskujemy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Po upływie około 30 minut zdejmujemy folię, spłaszczamy lekko bułki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 22-27 minut. Przed przekrojeniem studzimy na kratce.W trakcie gdy ciasto na bułki będzie rosło, przygotowujemy burgery . Mięso mielimy i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą texas-grill, jogurtem naturalnym, łyżką twarogu wędzonego i chili. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Formujemy 4 kotlety i smarujemy je z obu stron oliwą.Przygotowujemy cebulkę karmelizowaną : cebul ę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula zmięknie dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dolewamy ocet balsamiczny i po około 2 minutach odstawiamy z ognia.Kotlety grillujemy z obu stron przez około 5 minut. Tuż przed końcem grillowania mięsa, kładziemy na grill rozkrojone bułki , aby się ociepliły.Przed podaniem na spód bułki kładziemy ser, rukolę, kotlet wołowy, fetę wymieszaną z pietruszką / ser topiony lazur, karmelizowaną cebulę i drugą połowę bułki. Opcjonalnie możemy dodać plasterek pomidora oraz posmarować spód i górę bułki ketchupem i musztardą.Podajemy ciepłe. Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!