Wykonanie
Jakiś czas temu narodziła się w Poznaniu i pewnie innych mniejszych i większych miastach
moda na „burgerownie”. Te miejsca (celowo piszę miejsca, nie lokale – bo jedną z najpopularniejszych burgerowni w Poznaniu jest… furgonetka :)) serwują burgery dalekie od rozlazłych, miękkich kanapek znanych z sieciówek czy barów bistro z szyldem Pepsi. Tutaj mamy do czynienia z porządnym kotletem ze 100%
wołowiny zamkniętym w dobrej jakości świeżej
bułce z całą gamą wyszukanych dodatków, takich jak np.
kozi ser czy
marmolada z
czerwonej cebuli. Co tu dużo mówić, ku ogromnej radości
męża na jeden dzień zamieniłam swoją kuchnię w burgerownię „U Smacznej” :) Jeżeli w Waszych miastach nie ma jeszcze takich miejsc, musicie je zrobić żeby poczuć o co chodzi, a jeżeli są – też musicie, żeby
mieć porównanie! :) Tak, czy siak – smacznego! :) I ta duma z własnoręcznie wypieczonej
bułki hamburgerowej pełnoziarnistej …:)

Składniki:
Bułki:8 sztuk (pozostałe można zamrozić)240 ml
mleka 2%80 ml letniej
wody7 g
drożdży instant1 duże
jajko (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1,5 łyżki
oliwy z oliwek (plus do wysmarowania miski i spryskania
bułek)220 g
mąki pełnoziarnistej (użyłam trochę orkiszowej, pszennej i żytniej)240 – 250 g
mąki pszennej (plus do podsypywania)Burgery:4 sztuki350 g
wołowiny extra2 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
przyprawy Texas-grill4 łyżeczki
jogurtu naturalnego1 łyżka
twarogu wędzonego½ łyżeczki przecieru z
chili (np.
sambal oelek, pasta z
chili) lub ½ posiekanej
papryczki chili (bez pestek)
pieprzsólok. 1 łyżka
oliwy z oliwekKarmelizowana
cebula: na 4 burgery2 łyżki
oliwy czosnkowej3 duże
czerwonej cebuli2 łyżeczki
brązowego cukru1,5 łyżki
octu balsamicznegosólpieprzDodatki: na 4 burgery70 g
fety z łyżką posiekanej
natki pietruszki lub3 łyżki
topionego sera lazur4 plastry
sera50 g
rukoliketchup (opcjonalnie)
musztarda (opcjonalnie)
pomidor (opcjonalnie)Wykonanie:
Bułki:
mleko podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Odstawiamy, aby doszło do temperatury pokojowej.Do małej miski wlewamy letnią
wodę, wsypujemy do niej
drożdże i mieszamy, aż
drożdże się rozpuszczą. Pozostawiamy na 5 – 10 minut.Następnie dodajemy do
mleka rozkłócone
jajko,
oliwę,
cukier,
sól i
drożdże. Mieszamy mikserem (końcówką hakiem) kilka minut. Następnie dodajemy
mąkę pszenną, po około 4 łyżki, mieszając po każdym dodaniu. Po około 5-7 minutach ugniatania, wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i jeszcze chwilę ugniatamy dłonią. Przekładamy do miski spryskanej
oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Polecam rozgrzać piekarnik do około 50°C i wstawić do niego miskę z
ciastem.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je ponownie na stolnicę i ugniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -2 , 5 cm i szklanką / foremką do pączków wycinamy 8 krążków.Przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę, spryskujemy
oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Po upływie około 30 minut zdejmujemy folię, spłaszczamy lekko
bułki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 22-27 minut. Przed przekrojeniem studzimy na kratce.W trakcie gdy ciasto na
bułki będzie rosło, przygotowujemy burgery .
Mięso mielimy i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
przyprawą texas-grill,
jogurtem naturalnym, łyżką
twarogu wędzonego i
chili. Przyprawiamy odrobiną
soli i
pieprzem. Formujemy 4 kotlety i smarujemy je z obu stron
oliwą.Przygotowujemy
cebulkę karmelizowaną :
cebul ę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy
cebula zmięknie dodajemy
cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dolewamy
ocet balsamiczny i po około 2 minutach odstawiamy z ognia.Kotlety grillujemy z obu stron przez około 5 minut. Tuż przed końcem grillowania
mięsa, kładziemy na grill rozkrojone
bułki , aby się ociepliły.Przed podaniem na spód
bułki kładziemy
ser,
rukolę, kotlet wołowy,
fetę wymieszaną z
pietruszką /
ser topiony lazur, karmelizowaną
cebulę i drugą połowę
bułki. Opcjonalnie możemy dodać plasterek
pomidora oraz posmarować spód i górę
bułki ketchupem i
musztardą.Podajemy ciepłe. Smacznego!




Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!