Wykonanie
Z podanej ilości składników wyszło mi 12 placków. Zaserwowałam je z
sałatką z
rukoli, z
pomidorami i
czerwoną cebulą oraz z
bagietką i
zielonymi oliwkami.Lista zakupów:1 opakowanie
fety (250 g)2
jajka6 czubatych łyżek
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniapieprzolej do smażenia
sałatka:3 spore garście
rukoli2
pomidory1
czerwona cebulaoliwa z oliwekocet balsamicznysól,
pieprzRukolę ułożyć na półmisku, posypać posiekaną
cebulą i
pomidorami. Skropić
oliwą z oliwek i
octem balsamicznym. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Obłożyć
oliwkami.
Fetę wyjąć z opakowania, położyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru
wody. Przełożyć do salaterki. Rozdrobnić widelcem, wbić dwa
jajka, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Popieprzyć do smaku.Wszystko dokładnie zmiksować (lub bardzo dobrze wymieszać ręcznie).Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki
oliwy do smażenia. Nakładać
fetę, nabierając ją z salaterki dużą łyżką. Lekko spłaszczyć z góry. Placki w czasie smażenia rosną, więc należy zachować odstępy.Ponieważ
feta jest dość klejąca, za każdym razem lekko opłukiwałam łyżkę do nabierania pod
wodą.Placki usmażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego :)