Moda na burgery opanowała świat. Dawniej kojarzyły się tylko z niezdrowym fast foodem, obecnie burger może być naprawdę zdrowym i pysznym posiłkiem.Liczba porcji: 4BurgeryŚredni brokuł100g sera feta40g zarodków pszennych40g mąki amarantusowej5 suszonych pomidorów z zalewyJajko z hodowli ekologicznejDodatkowo: oliwa do smażeniaSałatkaOpakowanie rukoli15 pomidorków koktajlowych3 łyżki oliwy3 łyżki octu balsamicznegoŚwieżo zmielony pieprzBURGERY: Brokuł podziel na mniejsze kawałki i gotuj ok. 5 minut. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą. Do blendera przełóż fetę pokrojoną w kostkę, brokuł i zarodki pszenne. Blenduj ok. 2 minut. Uzyskaną masę przełóż do miski, dodaj mąkę, pokrojone na małe kawałki pomidory i jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Formuj małe kotleciki i układaj je na patelni. Smaż ok. 8-10 minut na wolnym ogniu.SAŁATKA: Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki także umyj i osusz. Pokrój je na połówki i dodaj do miski z rukoli. W kubku wymieszaj oliwę i ocet balsamiczny, przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polej delikatnie sosem.Podanie: Na dużym talerzu wyłóż sałatkę, wyłóż na niej 2 burgery. Podawaj ciepłe.