Wykonanie
Nie myślałam, że to możliwe, a jednak. Ta pizza smakuje mi bardziej niż taka na tradycyjnym cieście pszennym, tak naprawdę to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek zrobiłam.
Będę ją robić na pewno dużo częściej niż wypada ;)Ciasto (2 placki pizzy):250g
mąki grycznej,8g suchych
drożdży,3/4 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru (lub zamiennika),1/2 szklanki wrzątku,3 łyżki
oleju + odrobina więcej do smarowania.
Mąkę wymieszać z
drożdżami,
solą i
cukrem, zalać całość wrzątkiem, dodać
olej i zagnieść ciasto (powinno być dosyć prosto zagnieść całość i uformować kulę, jeśli ciasto jest zbyt sypie to dodać odrobinę
wody i spróbować ponownie). Zagniecione ciasto uformować w kulę, nasmarować lekko
olejem (zarówno ciasto jak i miskę, w której leży) przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.W tym czasie przygotować sos (przepis poniżej).Po godzinie, ciasto podzielić na dwie cześci. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieść palcami połowę ciasta do uformowania pożądanego kształtu (u mnie koło), ciasto powinno być rozgniecione bardzo cienko (1-2 mm) na koniec lekko posmarować całość
olejem. To samo powtórzyć z drugą partią ciasta.Blachy (można piec równocześnie z termoobiegiem lub jedna po drugiej), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 20 minut (do zarumienienia), po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (z podanych proporcji sosu będzie lekko więcej niż na dwa placki, ja go zostawiam i używam zamiast
ketchupu bo jest pyszny), posypać ulubionymi dodatkami i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sos pomidorowy:700g pulpy pomidorowej (można kupić taką od razu z
ziołami),1
czerwona cebula,2 ząbki
czosnku,1/2
papryczki chili,
sól i
pieprz,miód/golden
syrup do smaku (około 1 łyżka u mnie),1 łyżka
oleju,opcjonalnie: 2 łyżeczki suszonych
ziół –
bazylia,
tymianek,
oregano.
Cebulę posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę,
papryczkę chili przekoroić, usunąć nasionka i błonki (jeśli lubisz bardzo ostre dania to możesz zostawić) pokroić drobno. Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić pokrojoną
cebulę, posolić, podsmażyć do lekkiego zeszklenia, następnie dodać
czosnek i
chili. Podsmażać chwilę następnie dodać pulpę
pomidorową i opcjonalnie
zioła. Dusić wszystko od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i osiągnie odpowiednią konsystencje, na koniec doprawić
pieprzem, dodać do smaku
miód i gotować jeszcze przez chwilę do połączenia składników.Moje ulubione dodatki:
ser mozzarella, świeża
bazylia,
ser mozzarella,
gruszka,
rukola,
ser cheddar,
ser mozzarella,
ser pleśniowy,
ser żółty +
pieczarki.Dodatkowo zawsze przygotowuję najlepszy
sos czosnkowy.




Wartość odżywcza porcji – ciasto na połowę pizzyEnergia 287kcal
Białko 9gTłuszcz 8gWęglowodany 46gBłonnik pokarmowy 1gIndeks glikemiczny Niski – 41Ładunek glikemiczny Średni – 19Wartość odżywcza porcji –
sos pomidorowy na ½ pizzy (200g)Energia 94kcal
Białko 3gTłuszcz 3gWęglowodany 12gBłonnik pokarmowy 0gIndeks glikemiczny Niski – 37Ładunek glikemiczny Niski – 5Wartość odżywcza porcji- dodatki do pizzy np.
mozzarellaEnergia 310
Białko 14Tłuszcz 15Węglowodany 30Błonnik pokarmowy 0Indeks glikemiczny NiskiŁadunek glikemiczny NiskiOceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-12-09Czas przygotowania5MCzas gotowania30MCałkowity czas35MŚrednia ocena5na podstawie 5 ocenBezglutenowe Dietetyczne najlepsze pizza Przepisy wegańskie Wegetariańskie obiadyTagidomowy fast food
mąka gryczanaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBlok
czekoladowy dla dorosłychNastępny wpisKotlety z
soczewicy i
batatów (bezglutenowe)
Dynia to bardzo wdzięczne i wszechstronne warzywo. [...] Czytaj dalej +Najlepszy
sos czosnkowyUwielbiam ten sos, stosuję go do każdego typu prze [...] Czytaj dalej +
Cukinia zapiekanaRozpływające się w ustach, lekko słone i odrobinę [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe placuszki z
cukinii (idealne na obiad)
Mówi się, że
cukinia ma wiele twarzy. W zależności [...] Czytaj dalej +