Wykonanie
19 Flares Twitter 0 Facebook 19 19 19 19 Flares ×Wczoraj wpadłam na pomysł ugotowania barszczu czerwonego. Zgłosiłam się do mojej sąsiadki-przyjaciółki M. po obiecanego
buraka z
pola i z radością zabrałam się za przygotowywanie zupy. W mojej kuchni dania nieodzownie łączą się z kulinarnymi historiami. Z barszczem nie mogło być inaczej. Kilka dobrych lat temu moja mama była w Kijowie. Zwiedzała i poznawała tamtejszą kulturę, aż w końcu jej znajoma zaprosiła ją do domu na obiad. Gdy na
stole stanął gar pachnącej burgundowej zupy, która chwilę później wylądowała na talerzach mama zachwycona jej smakiem poprosiła o gospodynię o przepis. Tak zaczęło się nasze gotowanie czerwonego, warzywnego barszczu ukraińskiego. Od lat przygotowujemy go z dużą ilością warzyw i
czerwoną fasolą, zaprawiając
śmietaną lub jak robili to Ukraińcy
majonezem . Jeśli ten ostatni Was dziwi nie
dajcie się odstraszyć!
Majonez w barszczu czerwonym to poezja smaku – dodawajcie go jednak już na talerzach, wtedy każdy doprawi nim zupę samodzielnie. Mama przekazała mi swój przepis, chcąc nie chcąc, często podglądałam ją gdy gotowała. Dziś nasz rodzinny przepis podaję Wam, abyście mogli wyczarować pyszne danie naszych sąsiadów.Składniki : 6 porcji
1 , 5 l rosołu1/2 kg
burakówpęczek
włoszczyzny* – 650 g1 puszka
czerwonej fasoli2-3
ziemniaki3
liście lauroweząbek
czosnku4
ziela angielskie1 laska
cynamonusok z 1
cytryny lub
ocet jabłkowy 40-50 ml
cukier lub
miód,
sól,
pieprz do smaku
śmietana 18 % lub
majonez do podania*2-3
marchewki, kawałek
pora,
pietruszka, kawałek
selera, bez
kapustyTRIK: możecie użyć gotowej zamrożonej
mieszanki warzyw: krojonej
marchewki,
fasolki szparagowej,
pietruszki,
selera i
pora! Znacznie ułatwi to Wam gotowanie.Przygotowanie:Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę – 1 x 1 cm. Zalać rosołem. Dodać ziarna ziela, liście i korę
cynamonu. Gotować aż warzywa będą miękkie, w
sumie ok. 20-25 minut, w połowie gotowania dodać
fasolę wraz z zalewą.Miękkie warzywa zakwasić aby barszcz nie ściemniał (wcześniejsze zakwaszenie wydłużyłoby znacznie czas gotowania, a długi czas gotowania to znaczna strata witamin).Doprawić
solą,
pieprzem i
miodem.Podawać ze
śmietaną lub
majonezem w osobnej miseczce.Powiązane notki:Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieBarszcz czerwony na Wigilię – przepis ciociSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychDomowy wyrób : Zakwas /
kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyTradycyjna Wigilijna
sałatka jarzynowa