Wykonanie
Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne.Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho
drożdżowego z warzywami i
seremFarsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę
sera żółtego jeśli ktoś lubi albo inne
zioła, wedle uznania. Można zrobić nadzienie z samych warzyw jeśli ktoś nie lubi
grzybów. Po prostu nadziejcie je tym co lubicie.
czas przygotowania: 25 minut + czas wyrastaniaskładniki na 8 niedużych bułeczek:CIASTO - 200 g
mąki pszennej tortowej25 g
pełnego mleka w proszku100 ml letniej
wody30 g
masła1/2 łyżeczki
soli6 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruFARSZ - 150 g
świeżych pieczarek1/2 średniej
cebuli5
suszonych pomidorów2 łyżki
oleju którym zalane były
suszone pomidory50 ml białego,
wytrawnego wina1 łyżeczka
ziół toskańskich (
płatki pomidorów,
czosnek,
oregano,
bazylia,
cebula,
pietruszka)szczypta
pieprzu cayenne1 łyżka posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sóldo posmarowania
bułek - 1
żółtko1 łyżeczka
mlekado posypania - 2 łyżeczki czarnego
sezamu albo
makuCIASTO -
mąkę przesiałam.
Drożdże rozmieszałam w kubku z
wodą,
cukrem i 3 łyżkami
mąki. Odstawiłam na 15 minut a kiedy zaczyn zgęstniał i zaczął rosnąć dodałam go do reszty
mąki wymieszanej z
mlekiem w proszku i
solą. Zagniotłam ciasto dolewając jeszcze rozpuszczone, przestudzone
masło. Wyrabiałam ok. 10 minut a następnie uformowałam w kulę i odłożyłam do posmarowanej
olejem miski i szczelnie przykryłam. Zostawiłam na ok. godzinę żeby ciasto wyrosło.FARSZ -
pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki.
Suszone pomidory odcedziłam z
oleju, posiekałam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam
olej, zeszkliłam
cebulę, dodałam
pieczarki i
pomidory. Smażyłam kilka minut mieszając. Wlałam
wino i dusiłam 2-3 minuty. Doprawiłam
ziołami toskańskimi, odrobiną
pieprzu cayenne i
soli, smażyłam jeszcze chwilę odparowując nadmiar płynu. Na koniec dodałam posiekaną
natkę pietruszki, wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej zrobiłam kulkę a następnie rozwałkowałam na nieduży placek. Na środku każdego placka nałożyłam porcję farszu
grzybowo-
pomidorowego. Zlepiłam brzegi formując nieduże, lekko podłużne bułeczki. Ułożyłam je luźno, zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypałam
sezamem. Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.
Razem ze mną bułeczki upiekli:Bernadetta - Prawo do gotowania z pasjąEwa - zdjęcie na FBEwa - Ewa w kuchniWiosenka - Eksplozja smaku
Alina - Ala piecze i gotujeMarzena - Kulinarna ManiusiaJoanna - Grunt to przepis
Marta - Para w kuchniMałgosia - Smaki Alzacji i nie tylko