Wykonanie
Składnikiletnie
mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczkimiękkie
masło, 1,5 łyżkiletnia
woda, 3/4 szklanki
bazylia, ok. 15 liści
płatki suszonych pomidorów (użyłam
przyprawy Kamis
pomidory suszone z
czosnkiem i
bazylią), 3 łyżeczkiSposób przygotowania1.
Bazylię posiekać i wymieszać z
pomidorami.2. W letnim
mleku rozpuścić
drożdże i po 1 łyżeczce
mąki i
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Z
mąki,
soli,
masła,
wody i
drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać mieszankę
bazyliowo-
pomidorową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 min. do napuszenia. Posypać
mąką, a następnie ponacinać
ostrym nożem.5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.