Wykonanie
Cudowne
czosnkowe bułeczki z Filozofii Smaku, to i owo zmieniłam. Pysznie było.1 i 1/4
mąki pszennej1/4 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki ciepłej
wody1 i 1/4 łyżki
masła3-4 duże ząbki
czosnku1 łyżka suszonego
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru10 g świeżych
drożdżyDrożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy
cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej
wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę i ewentualnie dodatkowo roztarty
czosnek,
czosnek niedźwiedzi, mieszamy i odstawiamy. Mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy
drożdże, roztopione
masło, pozostałą
wodę i
mleko. Jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy więcej
mąki. Wyrabiamy, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy 6 bułeczek wielkości
pomidora, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na pół godziny. Bułeczki nacięłam wzdłuż. Gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. i pieczemy przez 5 minut a następnie kolejne zmniejszamy temeperaturę do 200 stopni bez wyjmowania bułeczek i pieczemy 10-15 minut.