ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Moja Kuchnia: bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Cudowne czosnkowe bułeczki z Filozofii Smaku, to i owo zmieniłam. Pysznie było.
1 i 1/4 mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1 i 1/4 łyżki masła
3-4 duże ząbki czosnku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
10 g świeżych drożdży
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę i ewentualnie dodatkowo roztarty czosnek, czosnek niedźwiedzi, mieszamy i odstawiamy. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, roztopione masło, pozostałą wodę i mleko. Jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy 6 bułeczek wielkości pomidora, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na pół godziny. Bułeczki nacięłam wzdłuż. Gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. i pieczemy przez 5 minut a następnie kolejne zmniejszamy temeperaturę do 200 stopni bez wyjmowania bułeczek i pieczemy 10-15 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2013/05/bueczki-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html