Wykonanie
Prosty, pszenny chlebek. Zawsze się udaje i zawsze znika w oka mgnieniu :) Najlepszy jest z
masłem, jeszcze lekko ciepły.Składniki (1 sporej wielkości bochenek lub duża keksówka):- 700g
mąki pszennej- 25g miękkiego
masła- 25g świeżych
drożdży- 150 ml ciepłego
mleka- 300 ml ciepłej
wody- łyżeczka
cukru- 2 łyżeczki
soliDo dużej miski wsypuję
mąką,
sól, pokruszone
drożdże,
cukier i
masło a następnie zalewam
mlekiem i
wodą. Wyrabiam do uzyskania jednolitej, dość elastycznej masy. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odkładam do ciepłego miejsca na ok. 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto urośnie przekładam je do nasmarowanej
masłem keksówki (ci którzy lubią tradycyjny, owalny bochenek mogą uformować go z ciasta i położyć na oprószonej
mąką blasze), ponownie przykrywam i odstawiam. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wierzch przecieram lekko wilgotnym pędzelkiem i posypuję
makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220st. na 10 minut a
potem skręcam temperaturę do 200st. i piekę go jeszcze przez 30 minut.
Ja swój chlebek posypałam
makiem. Jeśli wolicie
sezam lub np.
czarnuszkę- też będą fajnym urozmaiceniem. Można też pominąć ten element przygotowań i upiec klasyczny, 'czysty' bochenek. Jedno jest pewne - jaki by nie był i tak zniknie w mgnieniu oka :)