Wykonanie


Nie miałem weny kompletnie dzisiaj, siły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie
bułek więc potrzebowałem właśnie
bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki.150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g zwykłej
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży150 ml
mleka200 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka miękkiego
masła
Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym
miejscy na godzinę. Niech wyrasta.Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Potem z każdej kulki formujemy
bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy lekko dłonią. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy przez 20-25 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.Prawda, że proste? :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)