Wykonanie
By MagicPot, 23 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Od dnia, gdy udało mi się upiec po raz pierwszy
chleb, poczułam się pewniej w kwestii pieczenia
pieczywa i zaczęłam w pierwszej kolejności eksperymentować z proporcjami
mąki: dodawał orkiszową typ 700 i razową typ 2000.
Chleby były super smaczne i postanowiłam poszukać więcej przepisów na różnego rodzaju
pieczywo robione na drożdżach. Pierwsze, po
chlebie były Domowe bułeczki pszenne. Strasznie się obawiałam czy mi wyjdzie, gdyż pamiętam jak mama mawiała, aby delikatnie obchodzić się z
drożdżami by zadziałały.500g
mąki pszennej140ml
mleka140ml
wody7g suchych
drożdży lub 15g świeżych
drożdży40g
masła2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruKażdy szanujący się piekarz jak i zapewne kurzach powie, że w pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn z
drożdży. Ja poszłam zgodnie z sugestią autora przepisu na skróty i …..Wyjęłam z kuchenki blachę do pieczenia i wyłożyłam ją papierem do pieczenia.Przygotowałam blat: umyłam go dokładnie a następnie
wytarłam do sucha.Na kuchenkę w mniejszym rondelku wstawiłam na grzanie
mleko.Odważyłam
mąkę, przesiałam na blat i zrobiłam duże zagłębienie na środku.Wsypałam do otworu w
mące drożdże, dodałam
sól i
cukier.Wlałam odmierzoną ilość
wody i delikatnie przykryłam rozsypaną
mąką na blacie.Lekko podgrzane
mleko – ważne by było letnie, letnio ciepłe, nie może być zimne – wlałam do mieszanki
mąki z
wodą.Obiema rękami zaczęłam zagniatać ciasto. Czasowo to zajęło zapewne około 10 minut, robiłam to do czasu aż ciasto było jednolitej konsystencji i zbite (nie kruszyło się).Blat ponownie obsypałam
mąką i położyłam wyrobione ciasto. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do ostygnięcia na około 1 godziny – ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.Po upływie godziny zagniotłam ciasto kilka
razy, uformowałam wałek a następnie nożem pokroiłam na równe osiem części. Z każdej części uformowałam okrągłą bułeczkę.Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na kolejną godzinę.Po upływie godziny nastawiłam piekarnik na grzanie na 200˚C i blachę z wyrośniętymi bułeczkami wsunęłam na środkową
pułkę.Bułeczki zapiekałam przez 15 minut.Gorące upieczone bułeczki wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę by przestygły.Smacznego!Polecam inne przepisy na domowe
pieczywo: