Wykonanie
Już od dłuższego czasu zajmuje się pieczeniem
chleba oraz
bułek, ale niestety nigdy nie udaje mi się udokumentować moich wypieków:/ Tym razem w końcu postanowiłam podzielić się z
Wami moimi drożdżowymi
bułkami śniadaniowymi, które według mojego łakomczucha wyszły pyszne i smakowały mu bardziej niż te ze sklepu. Przepisów na
ciasto drożdżowe jest wiele, jednak większość jest do siebie podobna. Mi najbardziej przypadł do gustu przepis z tej strony, Przepis nie jest skomplikowany i według mnie uda się nawet tym, którzy z
ciastem drożdżowym nie
mieli wcześniej nic wspólnego - czyli tak jak mi - której do pewnego czasu ciasto to kojarzyło się z czymś bardzo trudnym, skomplikowanym i przede wszystkim z plackiem
drożdżowym mojej babci :) A teraz
drożdże towarzyszą mi podczas przygotowywania ciasta do pizzy, bułeczek oraz
chleba.Bułeczki te piekłam już dwa
razy, za pierwszym razem użyłam ich do hamburgerów a za drugim posłużyły jako kanapki do pracy dla mojego głodomorka.
Składniki:- 680 g
mąki pszennej- 200 ml
mleka- 200 ml
wody- 14 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki roztopionego
masłaWykonanie:1. Wszystkie składniki wymieszać w misce (
drożdże wkruszyć i na koniec wlać
masło)2. Przenieść na stolnice i wyrabiać, jeśli za bardzo się klei - podsypać
mąką3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ale tylko chwilkę i dzielimy na tyle części ile
bułek - według oryginalnego przepisu na 12 części, ja podzieliłam ciasto na 8 i otrzymałam nieco większe
bułki5. Z każdej części formujemy kulkę, spłaszczamy ją i układamy na blasze. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 40 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki należy lekko spłaszczyć, posmarować rozkłóconym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec 15 minut.Tak jak pisze autorka przepisu - bułeczki są najlepsze pierwszego dnia:)