Wykonanie
Bagietka zwana też
bułką paryską została wymyślona przez piekarzy Napoleona, po to by ułatwić jej transport przez żołnierzy. Długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni.
Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji. Używane są najczęściej do robienia kanapek. Z moich obserwacji wynika, że Francuzi jedzą
bagietki nie tylko na śniadanie, ale też obiad i kolacje. Przez dwa miesiące nie widziałem, żeby ktoś we Francji jadł
chleb.
Bagietki można spotkać praktycznie w każdym sklepie.Najlepsze oczywiście są świeże
bagietki, kiedy skórka jest złocista i chrupiąca a jej wnętrze białe i miękkie. Niestety
bagietki nieco szybciej niż inne
pieczywa robią się czerstwe.Składniki:- 4,5 szklanki
mąki pszennej- szklanka ciepłego
mleka- 3 łyżeczki rozpuszczonego
masła- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki suchych
drożdży- szklanka
wodyPrzygotowanie:Do miski wlewamy
mleko,
wodę, rozpuszczone
masło,
cukier oraz
drożdże i wszystko mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Dodajemy
sól i po trochu
mąki i mieszamy. Najlepiej jest mieszać mikserem.Następnie ugniatamy ręką w misce, tak by miało delikatną i lepką konsystencję. Ciasto powinno odchodzić od
boków miski. Ciasto polewamy
olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.Po tym czasie na blat delikatnie wykładamy ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rolujemy i układamy na blaszce, posmarowanej
olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do dalszego wyrośnięcia na 30 minut.Każdą
bagietkę nacinamy nożem lub nożyczkami.
Bagietki pieczemy w naparowanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 260 stopni po czym zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy do zarumienienia się.