Wykonanie
Uwielbiamy
bagietki, a moje dzieci w szczególności. Świeża pachnąca, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Może być sama bez dodatków, ew z odrobiną masełka mmm..pycha. Udałam się ostatnio w czeluści internetu na poszukiwanie sprawdzonego przepisu na
bagietki, znalazłam kilka ciekawych propozycji, i za nim zacznę modyfikować , chciałabym przetestować to co znalazłam. Oczywiście na pierwszy ogień poszedł przepis z Moich wypieków ( zazwyczaj niezawodne propozycje Dorotus) . Zanim przejdę do przepisu, krótka charakterystyka: Pierwsza podstawowa sprawa,
bagietki są pyszne !!! Sprawiają trochę problemów przy formowaniu. Jeśli nie posiadacie specjalnej formy do
bagietek, mogą one nie wyjść tak kształtne jak z piekarnik. Ciasto jest bardzo rzadkie prawie lejące (ale podobno tak ma być). Po uformowaniu, lubi rozlewacz się na bogi , przez co
bagietki nie są tak wysokie.jak ze sklepu. . Mimo tych "wad" sam produkt po upieczeniu jest bardzo dobry. Chrupiąca skórka, miękki środek,
mleczno maślany smak. Pyszne na ciepło, po upieczeniu opadają, przypominają trochę ciabattę.To pierwsze, ale na pewno nie ostatnie spotkanie z domowymi
bagietkami, szukam dalej przepisu na takie jak z francuskiej piekarni.1 szklanka
mleka2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukru1 szklanka
wody o temperaturze pokojowej25 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
soli4 szklanki
mąki pszennejMleko zagotować, dodać
masło i
cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać
wodę,
drożdże, wymieszać. Wsypać
sól i 1 szklankę
mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać
mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki
mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.Dużą miskę dobrze posmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować
bagietki, długości około 30 - Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Na dno wsadzić naczynie żaroodporne z
wodą. Wsadzić
bagietki i piec 10 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i dopiekać na złoto prze ok 10 minut.