Wykonanie
Istna orgia smaków i zapachów!
Przy pieczeniu tego
chlebka, inspirowałam się dość luźno przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :)
Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny.
Feta wcale nie zdominowała smaku,
pomidory suszone,
zioła i
czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej
pasty rybnej na treściwe śniadanie.Do ciasta
chlebowego dodałam
oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże
olejem posmarowałam
chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę .Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei
olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego
oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie!
W szybkim
skrócie:
olej z pestek dyni BIOLEVITA(więcej info TU lub TU) - powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni.Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o
orzechowym smaku i zapachu. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C, D, zawiera także betakaroten i lecytynę.Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - idealny do dań na zimno: sałatek, surówek czy dipów, ale także do tych na ciepło: zup czy wypieków.Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):350g
mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zamienię jednak proporcje na odwrót bo
chleb trochę się kruszył...150g
mąki pszennej - u mnie tortowa2 łyżeczki suchych
drożdży (7g)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania
chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in. TU)300ml ciepłej
wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa"200g
sera feta - pokrojony w dowolną kostkę6
suszonych pomidorów - małych, pokrojonych w kostkę3 ząbki
czosnku - duże, pokrojone w drobna kostkę1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonej
przyprawy mix do sałatki greckiej - można zastąpić np.
ziołami prowansalskimi; generalnie przypraw w tym
chlebie nigdy nie za dużo!
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
Ząbki
czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z
czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu
chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników.Do dużej wsypać
mąki,
sól,
cukier i
drożdże suche. Dodać
olej,
wodę,
czosnek,
pomidory i
zioła. Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w wysmarowanej
olejem misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Foremkę keksową wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Wyrośnięte ciasto
chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować
olejem - można też dodatkowo posypać
otrębami,
płatkami owsianymi lub
ziarnem słonecznika.Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu).Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.