Wykonanie
Myślę, że nie ma nic lepszego w domu do jedzenia niż chlebek upieczony samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy
chleb Jamie Olivera, który znajduje się tu ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny
chleb.

Składniki:10.5g
drożdży suszonych lub 15g
drożdży świeżych,15g
cukru ( ja dałam
miód),300ml ciepławej
wody,500g
mąki pszennej + trochę do podsypania,70g
suszonych pomidorów w słoiku,2 kostki
bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża),1/2 łyżki
soli,kilka ząbków
czosnku (ja dałam 6 większych).Przygotowanie:
Mąkę wsypać do większej miski i zrobić w środku
mąki większą dziurę, tak by swobodnie można było wsypać
drożdże, połowę przygotowanej
wody,
miód,
sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania
drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek
mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone
drożdże łączyły się z
mąką. Dodawać również pomału resztę
wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę
mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko
mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.W międzyczasie
pomidory osuszyć , pokroić na kawałki.
Czosnek posiekać. Kostki
bazylii rozkruszyć.

Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) jeszcze raz wyrobić (ok.1min.)- w trakcie tego wyrabiania dodać wszystkie dodatki.


Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć ciasto i uformować na kształt
chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam
chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem
pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ).

Naciąć w
trzech miejscach. Posypać
mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok.30min.). Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec w temp.180-190stopni ok.30min. Upieczony dobrze
chleb można rozpoznać po uderzeniu w jego spód. Gdy jest puste echo, oznacza, że jest dopieczony.


Smacznego!!!