ßßß Cookit - przepis na Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami.

Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami.

nazwa

Wykonanie

Myślę, że nie ma nic lepszego w domu do jedzenia niż chlebek upieczony samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się tu ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb.
Składniki:
10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych,
15g cukru ( ja dałam miód),
300ml ciepławej wody,
500g mąki pszennej + trochę do podsypania,
70g suszonych pomidorów w słoiku,
2 kostki bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża),
1/2 łyżki soli,
kilka ząbków czosnku (ja dałam 6 większych).
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do większej miski i zrobić w środku mąki większą dziurę, tak by swobodnie można było wsypać drożdże, połowę przygotowanej wody, miód, sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.
W międzyczasie pomidory osuszyć , pokroić na kawałki. Czosnek posiekać. Kostki bazylii rozkruszyć.
Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) jeszcze raz wyrobić (ok.1min.)- w trakcie tego wyrabiania dodać wszystkie dodatki.
Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć ciasto i uformować na kształt chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ).
Naciąć w trzech miejscach. Posypać mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok.30min.). Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec w temp.180-190stopni ok.30min. Upieczony dobrze chleb można rozpoznać po uderzeniu w jego spód. Gdy jest puste echo, oznacza, że jest dopieczony.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/chleb-czosnkowy-z-bazylia-i-suszonymi.html