Wykonanie
Dziś jeden z najsmaczniejszych
chlebków, jaki mi się ostatnio udał – tak orzekły moje dzieci.U mnie
chlebki nadal tylko
drożdżowe , ale ja takie uwielbiam , jak i wszystkie inne
drożdżowe wypieki. Ten jest pszenno-żytni, ale
mąka pszenna jest pełnoziarnista , chlebek więc zdrowy i apetyczny. Dla wzmocnienia aromatu dodałam nieco
smakowego oleju z
suszonymi pomidorami i
bazylią.
ok 30 dkg
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 20 dkg
mąki żytniej3 dkg
drożdżyłyżeczka
cukru2 łyżki
oleju z
suszonymi pomidorami i
bazylią1, 5- 2 szklanki letniej
wodyłyżeczka
soliNajpierw zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody , rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam obie
mąki, wymieszałam, wsypałam
sól. Wlałam rozczyn, resztę letniej
wody oraz
olej. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.Chlebek pachniał obłędnie , musiałam stanąć w jego obronie, by nie został pożarty na ciepło.Jedliśmy go z typowo zimowymi dodatkami – domowym
smalcem i
kiszonymi ogórkami, rillettes oraz
pomidorową terriną, o której napiszę innym razem . Wegetarianka zajadała z
serami marynowanymi . Chlebek wszystkim bardzo podszedł do gustu.Smacznego !