ßßß
Dziś jeden z najsmaczniejszych chlebków, jaki mi się ostatnio udał – tak orzekły moje dzieci.U mnie chlebki nadal tylko drożdżowe , ale ja takie uwielbiam , jak i wszystkie inne drożdżowe wypieki. Ten jest pszenno-żytni, ale mąka pszenna jest pełnoziarnista , chlebek więc zdrowy i apetyczny. Dla wzmocnienia aromatu dodałam nieco smakowego oleju z suszonymi pomidorami i bazylią.
ok 30 dkg mąki pszennej pełnoziarnistejok. 20 dkg mąki żytniej3 dkg drożdżyłyżeczka cukru2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami i bazylią1, 5- 2 szklanki letniej wodyłyżeczka soliNajpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam obie mąki, wymieszałam, wsypałam sól. Wlałam rozczyn, resztę letniej wody oraz olej. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.Chlebek pachniał obłędnie , musiałam stanąć w jego obronie, by nie został pożarty na ciepło.Jedliśmy go z typowo zimowymi dodatkami – domowym smalcem i kiszonymi ogórkami, rillettes oraz pomidorową terriną, o której napiszę innym razem . Wegetarianka zajadała z serami marynowanymi . Chlebek wszystkim bardzo podszedł do gustu.Smacznego !