Wykonanie
SkładnikiZaczyn:zakwas, 2 łyżki
mąka pszenna, 3 łyżkiletnia
woda, 50 mililitrówCiasto właściwe:
mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki
mąka graham, 1 szklankasuche
drożdże, 3 gramyletnia
woda, 1 szklanka
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z
suszonych pomidorów, 3 łyżki
suszone pomidory, 5 sztukświeża
bazylia, 1/2 doniczkiSposób przygotowania1. Składniki na zaczyn połączyć (zakwas musi być aktywny). Przykryć folią aluminiową i zostawić na 12 godzin.2. Z zaczynu,
mąki pszennej, graham,
drożdży,
wody,
soli,
cukru i
oliwy zarobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać więcej
mąki lub
wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło. Dodać drobno pokrojone
pomidory i posiekaną
bazylię. Wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Pomidory są wilgotne więc będzie trzeba dodać trochę
mąki, żeby ciasto się nie kleiło. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na koło 2 godziny do podwojenia objętości.3. Masę delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki zwinąć do środka, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3
razy. Uformować okrągły
chleb. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie, spojeniem do dołu. Odstawić na pół godziny do ponownego napuszenia.
Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia dookoła
chleba.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z kilkoma kostkami
lodu.
Chleb piec przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 15 minut.
Chleb obrócić „do góry nogami” i piec jeszcze 10 minut.