ßßß
U mnie w domu teraz świąteczna atmosfera, bo moja starsza Córa przyjechała pobyć trochę z rodziną. Narobiłam trochę wegańskich przysmaków i upiekłam domowy chlebek. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną, żytnią i pełnoziarnistą. Dodałam też trochę suszonych pomidorów i oregano a dla klimatu nieco oliwy. Wyszedł bardzo smaczny chlebek, który doskonale komponuje się z wegańskimi pastami warzywnymi, o czy będzie nieco później.30 dkg mąki pszennej15 dkg mąki zytniej15 dkg mąki pełnoziarnistej25 g drożdżyłyżka oliwyszklanka letniej wodypłaska łyżeczka cukrułyżeczka solikilka suszonych pomidorówłyżka oreganoSuszone pomidory drobno pokroiłam. Do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam mąkę, dodałam zioła i suszone pomidory, wymieszałam, posoliłam solidnie. W to wlałam rozczyn, resztę letniej wody oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki aż pojawiły się pęcherzyki powietrza . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.Chlebek wyszedł pyszny i aromatyczny. Jedliśmy go z pastami kanapkowym ( np. taką i taką), doskonale do nich pasował.Smacznego !