Wykonanie
U mnie w domu teraz świąteczna atmosfera, bo moja starsza Córa przyjechała pobyć trochę z rodziną. Narobiłam trochę wegańskich przysmaków i upiekłam domowy chlebek. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje
mąki : pszenną, żytnią i pełnoziarnistą. Dodałam też trochę
suszonych pomidorów i
oregano a dla klimatu nieco
oliwy. Wyszedł bardzo smaczny chlebek, który doskonale komponuje się z wegańskimi pastami warzywnymi, o czy będzie nieco później.30 dkg
mąki pszennej15 dkg
mąki zytniej15 dkg
mąki pełnoziarnistej25 g
drożdżyłyżka
oliwyszklanka letniej
wodypłaska łyżeczka
cukrułyżeczka
solikilka
suszonych pomidorówłyżka
oreganoSuszone pomidory drobno pokroiłam. Do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody , rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam
mąkę, dodałam
zioła i
suszone pomidory, wymieszałam, posoliłam solidnie. W to wlałam rozczyn, resztę letniej
wody oraz
oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki aż pojawiły się pęcherzyki powietrza . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.Chlebek wyszedł pyszny i aromatyczny. Jedliśmy go z pastami kanapkowym ( np. taką i taką), doskonale do nich pasował.Smacznego !