Wykonanie
Sposób na udany piątkowy wieczór:)Zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia, proste i pyszne. Pizza z
serii 'bianca' czyli bez
sosu pomidorowego.
Składniki na ciasto:450 g
mąki pszennej3/4 szklanki letniej
wody25 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki solszczypta
cukru3-4 łyżki
olejuMąkę i
sól wymieszać, zrobić kopiec, skropić
oliwą. Do środka kopca wlać
wodę, wkruszyć do niej
drożdże. Wszystko zagnieść, być może trzeba będzie dodać trochę
wody lub
mąki by łatwo się wyrabiało. Odstawić na 20min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować składniki na wierzch.Dodatki:2 kulki
mozzarelli pokrojone w cienkie plasterki60-80 g chorizo pokrojonej w plasterki4-5
suszonych pomidorów - pokrojonych
olej czosnkowy*
sólWyrośnięte ciasto rozwałkować i uformować okrągłą pizzę. Rozłożyć na blaszce z piekarnika. Skropić
olejem czosnkowym, ułożyć dodatki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 250st. C przez około 12-15min,*
Olej czosnkowy najlepiej przygotować samemu. Wystarczy kilka ząbków
czosnku oczyścić, pokroić i zalać
olejem (u mnie rzepakowy). Po kilku godzinach mamy już aromatyczny
olej, który można wykorzystywać do smażenia, sałatek, pizzy i przy wielu innych okazjach:) Spokojnie postoi kilka tygodni.Smacznego:)