Wykonanie
Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie
chlebków w których serwowany jest kebab.
Pity możemy zakupić w marketach jednak są one dość drogie i co najważniejsze często mają w sobie sporo zbędnej chemii. Domowe
chlebki pita samodzielnie przygotujemy dość szybko i bardzo prosto - takie
pity są według mnie o wiele smaczniejsze i przede wszystkim o wiele zdrowsze.
3 szklanki
mąki pszennej50 g
drożdży350 ml lekko ciepłej
wody50 ml
oleju3/4 łyżeczki
solipół łyżeczki
cukruDrożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody wraz z
cukrem i ok. 2 łyżkami
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Następnie dodajemy resztę
mąki,
wody oraz
olej i
sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich formujemy kule. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy w celu uzyskania kształtu pit.
Chlebki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 25 minut.Pieczemy przez ok. 6-8 min. w temp. 250°C do momentu lekkiego przyrumienienia wierzchu.