Wykonanie
6 grudnia 2015
Przepyszne, maślane bułeczki z
ciasta drożdżowego. Kocham tę złocistą skórkę! Ich zaplatanie wymaga odrobinę cierpliwości, ale warto, bo tak utkane
bułki będą ozdobą naszego stołu.Jak je zaplatać? To bardzo proste! Zapraszam na film, który znajdziecie o tutaj: klik ."KROPLE" Z MAKIEM I
SEZAMEMSkładniki (8
bułek):20 g
drożdży1 łyżka
cukru3/4 szklanki
mleka1/2 kg
mąki pszennejszczypta
soli2 pełne łyżki
masłaponadto1
żółtko1 łyżka
mlekasezammakDrożdże zasypujemy
cukrem. Mieszamy je chwilę i odstawiamy. Gdy zaczną się rozpuszczać zalewamy je ciepłym, ale nie gorącym
mlekiem. Ponownie łączymy składniki.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól, rozczyn i rozpuszczone
masło. Najpierw mieszamy całość łyżką by wstępnie składniki połączyć. Następnie przenosimy je na stolnicę i wyrabiamy. Gładkie i elastyczne ciasto przenosimy do miski. Przykrywamy je suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagniatamy ciasto. Znów je okrywamy i odstawiamy na kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto zagniatamy. Dzielimy je na 8 równych części. Każdy kawałek dzielimy na pół. Połówki rolujemy tworząc dość długie wałeczki.
Bułki wyglądają najefektowniej, gdy wałeczki rolujemy tak, by zwężały się ku końcom (warkocz tylko wtedy będzie miał kształt kropli). Dalej postępujemy zgodnie z filmem (klik).Gotowe warkocze przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem i oprószamy
sezamem lub
makiem. Pieczemy
bułki 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.