ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej¾ szklanki maki żytniej typ 750*35 g drożdży30 g masła1 i ½ łyżeczki cukru¾ szklanki letniego mlekaszczypta solidodatkowo:kilka łyżek mleka + żółtko* użyłam szklanki o pojemności 250 mlPrzygotowanie:Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, 2 łyżki letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Resztę mleka podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, lecz nie gorące. Następnie rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do ostudzeniaDo misy przesiewamy oba rodzaje mąki oraz sól, dodajemy rozczyn i stopniowo dolewamy mleko z masłem. Dokładnie mieszamy i przez kolejne 10 minut zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które będzie ładnie odstawać od ręki. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy porcje ciasta, formujemy bułki i odkładamy na blachę. Przed upieczeniem pozostawiamy je jeszcze na 10-15 minut, aby się napuszyły. Wierzch bułek nacinamy wedle uznania, smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i wkładamy do gorącego piekarnika. Bułki pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut. Gotowe pieczywo podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!