ßßß Cookit - przepis na Chleb z makiem

Chleb z makiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio troszkę się w chlebach zaniedbałem, kilka ostanich przepisów mało chlebowych było. Ale przegnałem trudy codziennej egzystencji i oto wykręciłem zwykły prosty biały chlebek. Ale nie taki aż zwyczajnie zwykły, bo z makową posypką :) Akurat organizm zaczął się domagać prostego pszennego pieczywka. A jak organizm się domaga to nie ma co dyskutować :) Pomysł na chlebek wzięty z książki Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu".
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
1 żółtko + odrobina mleka (na glazurę)
2 łyżki maku
Najpierw zróbmy zaczyn: drożdże wkruszmy do niewielkiej ilości wody i wymieszajmy z cukrem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. A jak już troszkę zaczyn wyrośnie to wsypujemy mąkę do dużej miski i dodajemy całą resztę: wodę, sól, masło i zaczyn. Mieszamy tak aż wymieszamy, czyli pewnie ze 20 minut. A jak przypadkiem jesteśmy właścicielami automatu do wypieku chleba to możemy proces mieszania załatwić automatem :) Czasami zdarza mi się tak robić.
Jak już mamy elastyczne ciasto to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, przekładamy do foremki nasmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie ciasto nam znów pięknie wyrośnie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, chleb cienko smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i wstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy chleb resztą glazury i posypujemy makiem. Pieczemy jeszcze 20-25 minut.
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/05/chleb-z-makiem.html