ßßß
 
            
         Makowa plecionka to słodka zakręcona makowa chałka ;-). To nie jest makowiec - nadzienie makowe to po prostu posłodzony zmielony mak, więc można ją podawać jak chałkę: z ulubioną konfiturą lub podgrzaną w tosterze, ze szklanką mleka. Samo formowanie jest proste, ciasto mięciutkie i puszyste. To drożdżówka, która skradnie Wasze serca :-).Składniki na 2 plecionki:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części - po 4 na każdą plecionkę. Z każdej części uformować kulę, następnie kule rozwałkować na długie naleśniki (nie okrągłe, ale podłużne - po to, by z nich uformować wałeczki do plecionki). Każdy naleśnik posmarować jedną częścią nadzienia makowego i zwinąć (jak naleśnik) na kształt długiego wałeczka. Powinno powstać 8 wałeczków. Uformować 2 plecionki (każdą z 4 wałeczków - tutaj pomocniczy filmik jak zwijać chałkę).Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać makiem.Wyrośnięte plecionki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.Nadzienie makowe:170 g suchego i zmielonego maku100 g cukru drobnego cukru do wypiekówSuchy i zmielony mak zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Wymieszać z cukrem, podzielić na 8 równych części.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowaniamak, do posypaniaMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Makowa plecionka to słodka zakręcona makowa chałka ;-). To nie jest makowiec - nadzienie makowe to po prostu posłodzony zmielony mak, więc można ją podawać jak chałkę: z ulubioną konfiturą lub podgrzaną w tosterze, ze szklanką mleka. Samo formowanie jest proste, ciasto mięciutkie i puszyste. To drożdżówka, która skradnie Wasze serca :-).Składniki na 2 plecionki:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części - po 4 na każdą plecionkę. Z każdej części uformować kulę, następnie kule rozwałkować na długie naleśniki (nie okrągłe, ale podłużne - po to, by z nich uformować wałeczki do plecionki). Każdy naleśnik posmarować jedną częścią nadzienia makowego i zwinąć (jak naleśnik) na kształt długiego wałeczka. Powinno powstać 8 wałeczków. Uformować 2 plecionki (każdą z 4 wałeczków - tutaj pomocniczy filmik jak zwijać chałkę).Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać makiem.Wyrośnięte plecionki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 30 minut. Wyjąć, wystudzić.Nadzienie makowe:170 g suchego i zmielonego maku100 g cukru drobnego cukru do wypiekówSuchy i zmielony mak zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Wymieszać z cukrem, podzielić na 8 równych części.Ponadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowaniamak, do posypaniaMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


